Trebamo vodstvo

02 veljaca

Ali kad dođe On, Duh istine, uvodit će vas u svu istinu.

Ivan 16:13

CRKVA svetog Nikole u Galwayu ima dugu povijest i djelatnu sadašnjost. To je najstarija crkva u Irskoj koja, uz duhovno vodstvo, pokazuje put i u doslovnom smislu. Visoke crkvene tornjeve i zvonik koji se uzdižu iznad grada kapetani su koristili da bi sigurno uplovili u galwayski zaljev. Ta im je crkva stoljećima pouzdano pokazivala put kući.

Svi ćemo se složiti da je vodstvo potrebno. Zapravo, i sam Isus govorio je o tome u Gornjoj sobi. Rekao je da će nakon Njegova odlaska Duh Sveti imati značajnu ulogu u životima vjernika. Jedna od njih je i vodstvo: »Ali kad dođe On, Duh istine, uvoditi će vas u svu istinu« (r. 13).

To je velika pomoć. U suvremenom svijetu u kome vladaju neizvjesnost, zbrka i strah, često trebamo vodstvo. Društvo oko nas, i grijeh u nama, često nas mogu odvesti na krivi put (pročitajte 1 Ivanova 2:15-17), ali Duh Božji je tu da nam pomogne i vodi nas. Možemo biti zahvalni što je Duh istine došao da nam pruži vodstvo koje često očajnički trebamo. Budete li svoj život ravnali prema Njegovom životu, sigurno ćete stići u sigurnu luku.

– Bill Crowder

Vodi nas Ti, o Jahve, putem zemnog života.

Mi smo slabi, Ti si silan, snažnom rukom vodi nas.

Kad stignemo do Jordana, staza nam je pripravna,

da u Kanaan mi uđemo, sluge Tvoje umorne.

Na svim morima života Duh Sveti je pouzdani vodič.

Jakovljeva poslanica 4:11-17

11 Ne ogovarajte jedni druge, braćo, jer tko ogovara brata ili sudi svojega brata, ogovara Zakon i sudi Zakonu. A ako Zakonu sudiš, nisi vršitelj Zakona, nego sudac. 12 Jedan je zakonodavac i sudac koji može spasiti i pogubiti. A ti, tko si ti da sudiš bližnjega? 13 Slušajte sad vi, koji govorite: »Danas ili sutra poći ćemo u ovaj i onaj grad, provest ćemo ondje jednu godinu, trgovat ćemo i steći ćemo.« 14 A ne znate što će biti sutra! Doista, što je vaš život? Dašak ste koji se na čas pojavi, i onda ga nestane. 15 Umjesto da reknete: »Ako Gospodin htjedne, živjet ćemo i učinit ćemo ovo ili ono«, 16 vi se ponosite svojim hvalisanjem. Svako je takvo hvalisanje zlo. 17 Tko dakle zna dobro činiti a ne čini, griješi.