Bog zna sve

05 veljaca

Ako nas kori naše srce, Bog je veći od našega srca. On zna sve.

1 Ivanova 3:20

NEDAVNO sam pročitao članak o privatnom istražitelju koji bi išao od vrata do vrata, pozvonio, a osobi koja bi mu otvorila, pokazao bi značku i rekao: »Pretpostavljam da vam ne moram reći zašto sam ovdje.« Često bi ga osoba zapanjeno pogledala i rekla: »Kako ste samo saznali?« Zatim bi počela opisivati zločin koji je počinila prije mnogo godina a koji je do tada bio neotkriven. Pišući za prestižni znanstveni časopis, Ron Rosenbaum je to objasnio kao »iznenadno buđenje savjesti, početak monologa srca.«

Svi mi znamo o sebi ono što nitko drugi ne zna – svoje promašaje, pogreške, grijehe koji se, premda smo ih priznali Bogu i on nam je oprostio, uvijek iznova vraćaju i optužuju nas. Ivan, jedan od Isusovih bliskih sljedbenika, pišući o Božjoj ljubavi i pozivu da slijedimo Njegove zapovijedi, kaže: »Po tom znamo da smo od istine, i možemo umiriti svoje srce pred Njim. Ako nas kori naše srce, Bog je veći od našega srca. On zna sve« (r. r. 19,20).

Naše pouzdanje u Boga rezultat je Njegove ljubavi i oproštenja u Kristu, a ne toga kakvi smo i kako živimo. Znamo da On ostaje u nama »po Duhu koga nam je dao« (r. 24).

Bog, koji zna sve o nama, veći je od savjesti koja nas optužuje.

– David McCasland

Onoga tko je primio Krista Bog nikada neće osuditi.

Prva Ivanova poslanica 3:16-24

16 Po tom upoznasmo ljubav što on za nas položi svoj život; tako moramo i mi položiti život za braću. 17 Tko ima svjetovno blago i vidi svojega brata u potrebi pa zatvori svoje srce pred njim, kako Božja ljubav ostaje u njemu? 18 Dječice, ne ljubimo riječju ni jezikom, nego djelom i istinom. 19 Po tom znamo da smo od istine, i možemo umiriti svoje srce pred njim. 20 Ako nas kori naše srce, Bog je veći od našega srca. On zna sve. 21 Ljubljeni, ako nas srce ne kori, možemo s puzdanjem k Bogu. 22 Što god molimo primamo od njega, jer njegove zapovijedi držimo i činimo što je njemu ugodno. 23 A ovo je njegova zapovijed: da vjerujemo u ime njegova Sina Isusa Krista i da ljubimo jedni druge, kao što nam je dao zapovijed. 24 I tko drži Božje zapovijedi ostaje u Bogu, i Bog u njemu. Po tom poznajemo da ostaje u nama: po Duhu koga nam je dao.