Prije i poslije

06 veljaca

Poslušaj, Bože, moju molitvu! (… ) Srce mi se grči u grudima, samrtne muke na me se strovaljuju.

Psalam 55:2,5

ŠTO se događa s našom vjerom nakon velikih kušnja? Razmišljao sam o tome nakon što sam pročitao članak o ocu koji je slučajno ubio svoju osamnaestogodišnju kći dok je nastojao zaštiti obitelj od provalnika.

Novinar je napisao da je otac sljedećeg dana utišao u crkvu (što je obično činio), pa iako duboko potresen, još uvijek je tražio Božju pomoć. Vjera u Boga vodila ga je prije i znao je da će tako biti i ubuduće.

To me je podsjetilo na moj život – jer i ja sam izgubio kći. Da vidim kako sam razmišljao o životu i vjeri prije Melissine nesreće, pročitao sam tekst koji sam napisao mjesec dana prije njezine pogibije u lipnju 2002. Kako se ono što sam tada mislio slaže s ovime što sada znam? Je li ta velika provjera u mojem životu promijenila moju vjeru u Boga?

U svibnju 2002. godine napisao sam sljedeće: »David se nije bojao doći pred Boga i reći mu što mu je na srcu… Mi se ne moramo bojati reći Bogu što nam je na srcu…« Prije toga teškog razdoblja u mojem životu dolazio sam Bogu i On me je slušao. Poslije sam otkrio da On još uvijek sluša, tješi i pomaže. I u vjeri sam se nastavio moliti. Naša vjera ostaje nataknuta i osnažena jer je On Bog i onoga prije i onoga poslije.

– Dave Branon

Ono što znamo o Bogu pomaže nam da se pouzdamo
u Njega u svemu onome što ne znamo.

Psalam 55:2-9,17-18

2 Poslušaj, Bože, moju molitvu! Ne sakrivaj se mojemu vapaju! 3 Pripazi na me. Daj mi odgovor. U svom jadu se mučim i smeten sam 4 zbog prijetnji neprijatelja, zbog tlačenja bezbožnika jer nevolju navaljuju na me i u gnjevu me progone. 5 Srce mi se grči u grudima, samrtne muke na me se strovaljuju. 6 Strah i trepet obuzimaju me, groza se svaljuje na me. 7 Tada rekoh: »Kad bih imao krila golublja, odletio bih da otpočinem! 8 Jest, dugo bih letio u daljinu; pustinja bi mi bila postojbina. 9 Brzo bih si potražio utočište od bijesna vjetra, od vihora.«
17 A ja prizivam Boga i Gospod će me spasiti! 18 Uvečer, ujutro i o podne tužit ću i jadikovati, i on će čuti moj glas.