Karakter ili ugled

13 veljaca

… znam tvoja djela; imaš ime da živiš, a mrtav si.

Otkrivenje 3:1

LEGENDARNI košarkaški trener John Wooden (1910. – 2010.) vjerovao je da je karakter važniji od ugleda. »Ugled je ono kako vas drugi vide,« govorio je Wooden svojim igračima, »a karakter je to što doista jeste. Jedino vi znate kakvi ste. Druge možete prevariti, ali ne možete prevariti sebe.«

U Otkrivenju čitamo riječi koje je uskrsli Krist uputio jednoj od sedam crkava u Aziji. Crkvi u Sardu je poručio: »… znam tvoja djela; imaš ime da živiš, a mrtav si« (r. 1). Gospodin je znao istinu o njima, a bez sumnje, duboko u sebi znali su i oni. Isus im poručuje da se probude i ojačaju duhovni život koji je na umoru (r. 2). Ohrabrio ih je da se sjete istine koju su primili, da je drže, zatim da se okrenu i pođu u novom smjeru (r. 3).

Kad nam Gospodin pokaže što je loše u našem životu, On nam uvijek pomaže da to popravimo. Ako se odreknemo grijeha, On nam oprašta i ohrabruje nas da počnemo ispočetka. Zato zamijenite lažni duhovni ugled za karakter koji se razvija u nama kad upoznamo i slijedimo Krista našega Gospodina!

– David McCasland

Bliže, još bliže! O, evo me,

da Ti izručim sad odlučno sve

što bi Tvoj blagoslov priječilo,

svijet, ponos, strasti, što god to bilo!

Prava provjera našeg karaktera je što radimo
kad nas nitko ne gleda.

Otkrivenje 3:1-6

1 Anđelu Crkve u Sardu napiši: »Ovako govori onaj koji ima sedam Božjih duhova i sedam zvijezda: znam tvoja djela; imaš ime da živiš, a mrtav si. 2 Budi budan i utvrđuj ostalo što hoće pred umiranjem, jer ne ustanovih da su ti djela savršena pred mojim Bogom. 3 Sjeti se dakle kako si primio i čuo, pa drži i obrati se! Ako li ne budeš bdio, doći ću kao tat, i ne ćeš znati u koji ću čas doći na tebe. 4 Ali imaš malo osoba u Sardu koje ne oskvrnuše svoje odjeće. One će me pratiti obučene u bijelo, jer su dostojne. 5 Onaj tko pobijedi, obući će bijelu odjeću, i njegovo ime ne ću izbrisati iz Knjige života, i priznat ću njegovo ime pred svojim Ocem i pred njegovim anđelima.« 6 Tko ima uši, neka čuje što Duh govori Crkvama.