Prava ljubav

14 veljaca

Od ove ljubavi nitko veće nema, da tko svoj život položi za svoje prijatelje.

Ivan 15:13

NA probi za bratovo vjenčanje moj je muž snimio u crkvi fotografiju mladenke i mladoženje kako jedno nasuprot drugomu stoje ispred pastora. Kad smo nakon probe gledali fotografije, primijetili smo da je bljeskalica fotoaparata osvijetlila križ u pozadini i na fotografiji iznad mladenaca pojavio se svjetleći križ.

Ta me je fotografija podsjetila da je brak slika Kristove ljubavi prema crkvi koja se pokazala na križu. Kad Biblija nalaže: »Muževi, ljubite svoje žene…« (Efežanima 5:25), Bog tu vrstu ljubavi, vjernosti i nesebičnosti uspoređuje s Kristovom ljubavlju za Njegove sljedbenike. Krist je zbog ljubavi žrtvovao svoj život, zato i mi moramo ljubiti jedni druge (pročitajte 1 Ivanova 4:10,11). Umro je umjesto nas tako da nas naš grijeh zauvijek ne odvaja od Boga. Isus je svojim životom potvrdio ono što je rekao svojim učenicima: »Od ove ljubavi nitko veće nema, da tko svoj život položi za svoje prijatelje« (Ivan 15:13).

Mnogi od nas patimo zbog napuštenosti, odbacivanja ili izdaje. Usprkos svemu tome, kroz Krista možemo razumjeti požrtvovnu, nesebičnu i postojanu ljubav. Sjetite se da vas Bog voli. Isus je to rekao svojim životom.

– Jennifer Benson Schuldt

Ta ljubav bez kraja i milost bez mjere

je životna snaga i nada za nas.

Ništa ne govori jasnije o Božjoj ljubavi od Kristova križa.

Evanđelje po Ivanu 15:9-17

9 Kao što je Otac ljubio mene, tako sam i ja ljubio vas. Ostanite u mojoj ljubavi! 10 Ako zapovijedi moje budete držali, ostat ćete u mojoj ljubavi, kao što sam i ja držao zapovijedi svog Oca i ostajem u njegovoj ljubavi. 11 Ovo sam vam govorio da bude radost moja u vama, i da vaša radost bude savršena. 12 Ovo je moja zapovijed: Ljubite se među sobom kao što sam ja vas ljubio! 13 Od ove ljubavi nitko veće nema, da tko svoj život položi za svoje prijatelje. 14 Vi ste moji prijatelji ako činite što vam ja zapovijedam. 15 Više vas ne nazivam slugama, jer sluga ne zna što radi njegov gospodar; nego sam vas nazvao prijateljima, jer sam vam objavio sve što sam čuo od svoga Oca. 16 Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas i postavih vas da idete i rod donosite i da vaš rod ostane; što god zamolite od Oca u moje ime, dat će vam. 17 Ovo vam zapovijedam: Ljubite se među sobom!