Ne žalostite Božje sluge

16 veljaca

 

Slušajte svoje predstojnike i budite im podložni, jer oni bdiju nad vašim dušama.

Hebrejima 13:17

PROPOVJEDNICI su česta meta kritičara. Svake nedjelje javno razlažu Božju riječ i potiću nas na bogobojazan život. No umjesto da ih poslušamo, mi ih kritiziramo. Lako je previdjeti sve one dobre stvari koje propovjednik čini i usredotočiti se na ono što mi o tome mislimo.

Poput nas, ni oni koji nam služe nisu savršeni. Ne kažem da ih moramo slijepo slijediti, ali ako im želimo skrenuti pozornost na pogreške, moramo nastojati učiniti to na ispravan način. Riječi pisca Poslanice Hebrejima pomoći će nam da ispravno razmišljamo o predstojnicima koji nam propovijedaju Božju riječ i pokazuju nam kako ispravno služiti. Jedan slobodan prijevod kaže: »Imajte povjerenja u svoje vođe i podčinite se njihovom autoritetu jer oni paze na vas kao oni koji će odgovarati za vas« (r. 17).

Razmislite o tome. Predstojnici su pred Bogom odgovorni duhovno nas voditi. Trebali bismo željeti da im taj posao bude radostan, a ne mučan. Pročitani tekst govori o tome da to ne činimo zbog sebe jer nam to »ne pomaže« (r. 17). Slavimo Boga i pomažemo svojoj crkvi kad poštujemo one koje je Bog postavio da nas vode.

– Dave Branon

Oni koji propovijedaju Božju riječ trebaju ohrabrenje Božjih ljudi.

Poslanica Hebrejima 13:17-19

17 Slušajte svoje predstojnike i budite im podložni, jer oni bdiju nad vašim dušama kao oni koji će polagati račun; da to s radošću čine, a ne uzdišući, jer vam to ne pomaže! 18 Molite za nas, jer se uzdamo u to da imamo dobru savjest i da se nastojimo u svemu dobro vladati. 19 A još vas više molim da to činite, kako bih se što prije vratio k vama.