Slušajte

17 veljaca

Nemoj nagliti svojim ustima! Tvoje srce neka prebrzo ne govori pred Bogom!

Propovjednik 5:1

JEDNA poslovica kaže: »Bog nam je s razlogom dao dva uha i jedna usta.« Slušanje je vrlo bitna vještina. Bračni savjetnici govore nam da slušamo jedni druge. Duhovni vođe savjetuju nam da slušamo Boga. No gotovo nitko ne kaže: »Slušajte sebe.« Pritom ne mislim da trebamo slušati svoj unutarnji glas koji uvijek zna što trebamo reći. Ne kažem niti da trebamo slušati sebe, umjesto Boga i drugih. Samo želim reći da slušamo sebe da bismo vidjeli kako drugi čuju to što govorimo.

Izraelcima je mogao koristiti taj savjet kad ih je Mojsije vodio iz egipatskog ropstva. Iako su bili svjedoci Božjega čudesnog izbavljenja, prigovarali su (pročitajte Izlazak 16:2). Njihova potreba za hranom bila je opravdana, ali način na koji su to pokazivali nije (r. 3).

Uvijek kad govorimo iz straha, ljutnje, neznanja ili ponosa – čak i ako je to što govorimo istina – oni koji nas slušaju čut će više od naših riječi. Čut će osjećaj. No, oni ne znaju dolazi li osjećaj iz ljubavi i zabrinutosti ili prijezira i nepoštovanja pa postoji opasnost da će doći do nesporazuma. Budemo li slušali sebe prije nego što nešto izgovorimo, moći ćemo prosuditi svoje srce prije nego što nesmotrene riječi naškode drugima i rastuže Boga.

– Julie Ackerman Link

Bože, pomozi mi da dobro promislim prije nego što nešto kažem. Da poslušam svoje srce i obuzdam svoj jezik.

Nepromišljene riječi više štete nego koriste.

Knjiga Izlaska 16:1-8

1 Sva se općina Izraelovih sinova podiže od Elima i dođe u pustinju Sin, koja leži između Elima i Sinaja, petnaestoga dana drugoga mjeseca nakon izlaska iz egipatska zemlje. 2 Zbog pustinje mrmljala je sva općina sinova Izraelovih protiv Mojsija i Arona. 3 Rekoše im sinovi Izraelovi: »Radije bismo ipak bili pomrli od Gospodnje ruke u egipatskoj zemlji, kad smo sjedili kod lonaca s mesom i jeli do sitosti. A vi nas odvedoste u ovu pustinju da pomorite svu općinu glađu.« 4 Tada reče Gospodin Mojsiju: »Dobro! Učinit ću da vam daždi kruh s neba. Neka onda narod izlazi van i skupi sebi koliko mu treba na dan. Hoću ga time staviti na kušnju, hoće li se ravnati po mojoj uputi ili neće. 5 A kad budu šesti dan pripravili što su donijeli, bit će dvaput onoliko koliko bi nakupili svaki dan.« 6 Mojsije i Aron objaviše potom svima sinovima Izraelovim: »Večeras ćete spoznati da je Gospodin onaj koji vas izvede iz egipatske zemlje. 7 A sutra ćete vidjeti slavu Gospodnju. Jer je on čuo vaše mrmljanje protiv Gospodina. A što smo mi da mrmljate protiv nas?« 8 Mojsije nastavi: »Po tome što će vam Gospodin dati da večeras jedete mesa i ujutro kruha do sitosti spoznat ćete da je Gospodin čuo vaše mrmljanje, što ga podigoste protiv njega. Jer što smo mi? Nije protiv nas bilo upravljeno vaše mrmljanje, nego protiv Gospodina.«