Jedanaesti sat

18 veljaca

Više ne diže mač narod protiv naroda. Više se ne uči ratu.

Izaija 2:4

PRVI svjetski rat mnogi smatraju najstrašnijim sukobom u ljudskoj povijesti. Prema nekim podacima, u prvom suvremenom ratu, koji se proširio na cijeli svijet, poginulo je više od 37 milijuna ljudi. Kraj rata proglašen je u 11 sati 11. 11. 1918. godine. U tom su povijesnom trenutku ljudi širom svijeta šutnjom odali počast stradalima i poginulima te se prisjetili svih strahota toga strašnog rata. Mnogi od njih su vjerovali i nadali se da će »Veliki rat«, kako su ga zvali, »biti rat koji će okončati sve ratove«.

Usprkos brojnim ratnim sukobima koji su uslijedili, želja za trajnim mirom nije izblijedjela. U Bibliji nalazimo optimistično i istinito obećanje da će jednoga dana ratovi doista prestati. Kad se Krist vrati, obistinit će se Izaijino obećanje: »Više ne diže mač narod protiv naroda. Više se ne uči ratu« (r. 4). Tada će 11. sat proći i započet će prvi sat trajnog mira u novome nebu i novoj zemlji.

A do tada ćemo mi koji slijedimo Krista biti oni koji predstavljaju Princa mira, mijenjajući svijet u kojemu živimo svojim djelima i životom.

– Dennis Fisher

Sad živim u Kristu, to blažen je čas,

Riječ Njegova vodi me svud;

u Njem imam mir i od muka svih spas.

Moja duša je sretna već tu.

Samo u Kristu možemo imati istinski mir.

Evanđelje po Mateju 24:3-14

3 Kad je onda sjedio na Maslinskoj gori, pristupiše samo njegovi učenici i rekoše: »Kaži nam kad će se to dogoditi i koji je znak tvojega dolaska i svršetka svijeta?« 4 Isus im reče: »Gledajte da vas tko ne zavede! 5 Jer će mnogi doći u moje ime i reći: Ja sam Mesija. I mnoge će zavesti. 6 Čut ćete za ratove i glasove o ratovima. Gledajte da se ne uplašite! To mora doći, ali tada još nije svršetak. 7 Jer će se dignuti narod protiv naroda, kraljevstvo protiv kraljevstva. Posvuda će biti glad, kuga i potres. 8 Ali to je sve istom početak porođajnih boli. 9 Tada će vas predavati na muke i ubijat će vas; i zbog moga imena svi će vas narodi zamrziti. 10 Tada će se mnogi obeshrabriti, jedan će drugoga izdavati i jedan će drugoga zamrziti. 11 Lažni će proroci u velikom broju ustati i mnoge zavesti. 12 Jer će bezbožnost uzeti mah, ljubav će ohladnjeti kod mnogih. 13 Ali tko ustraje do kraja, spasit će se. 14 Ovo Evanđelje o kraljevstvu navješćivat će se po svemu svijetu za svjedočanstvo svim narodima. Tada istom dolazi svršetak.