Recite to s planine

21 veljaca

Tada uziđe na goru i dozva k sebi koje je htio, i dođoše Mu.

Marko 3:13

BIO sam iznenađen kad sam pročitao članak u kome je pohvaljena skupina mladih skijaša koja je na zimovanju u Coloradu svakog dana proučavala Bibliju. Novinarka Kimberly Nicolettis svojim je člankom u Summit Daily Newsu privukla pozornost mnogih pišući o mladim ljudima koji vole skijati i rado govore o tome kako je Isus promijenio njihov život. Program je osmislila i skijaše potaknula na učeništvo kršćanska organizacija koja radi s mladima.

Lakše je nešto raditi sam nego za to osposobiti druge. Ipak, Isus je sebe dao dvanaestorici učenika, kroz koje će dohvatiti cijeli svijet. Usred mnoštva koje je glasno tražilo da ih ozdravi, Isus je otišao na planinu i ondje je uspostavio »dvanaestoricu (koje nazva i apostolima). Oni su trebali biti s Njime i njih je kanio poslati da propovijedaju« (r. 14).

Jedna od skijašica u Coloradu o svojem je iskustvu s tog zimovanja rekla: »Nikad nisam mogla uspostaviti odnos s obitelji i prijateljima. Držala sam ih na odstojanju. Ovaj mi je program pokazao Božju ljubav. Pomogao mi je da se približim ljudima.«

Iskustvo Isusove ljubavi i boravak s Njime i Njegovim sljedbenicima ohrabruje nas da djelima i riječima proslavljamo svoga Gospodina.

– David McCasland

Svjedočenje nije posao koji treba obaviti
nego život koji treba živjeti.

Evanđelje po Marku 3:1-15

1 Dođe opet u sinagogu. Tu je bio čovjek s osušenom rukom. 2 Pazili su na nj hoće li ga u subotu iscijeliti, da ga mogu optužiti. 3 Tada reče čovjeku s osušenom rukom: »Stani na sredinu!« 4 Onda ih upita: »Treba li u subotu činiti dobro ili zlo? Smijem li spasiti život ili pustiti da propadne?« Skupljeni su šutjeli. 5 Ožalošćen zbog tvrdoće njihova srca, pogleda srdito na njih uokolo i reče čovjeku: »Pruži svoju ruku!« On je pruži, i ruka mu je bila opet zdrava. 6 Smjesta izađoše farizeji i posavjetovaše se s Herodovim pristašama protiv njega, kako bi ga mogli upropastiti. 7 Isus se povuče sa svojim učenicima k moru. Veliko mnoštvo naroda iz Galileje išlo je za njim. I iz Judeje 8 i Jeruzalema, iz Idumeje, iz okolice s one strane Jordana, i od Tira i Sidona dolazili su ljudi k njemu u velikim skupinama kad su čuli za njegova djela. 9 Tada reče svojim učenicima neka zbog mnoštva naroda bude uvijek spremna lađica za njega, da ne dođe u stisku. 10 On je, naime, mnoge iscijelio te su stoga navaljivali na nj svi bolesni, da ga se dotaknu. 11 Kad su ga vidjeli nečisti dusi, padali su pred njega ničice i vikali: »Ti si Božji Sin.« 12 A on im je strogo zabranjivao da ga razglašuju. 13 Tada uziđe na goru i dozva k sebi koje je htio, i dođoše mu. 14 I uspostavi dvanaestoricu (koje nazva i apostolima). Oni su trebali biti s njime i njih je kanio poslati da propovijedaju. 15 Oni bi trebali imati i moć da izgone đavle.