Ljubav u koju se možemo pouzdati

23 veljaca

 

Milost je Gospodnja da nismo sasvim uništeni, neiscrpno je Njegovo milosrđe.

Tužaljke 3:22

MOŽDA su najbolnije riječi koje možete čuti ove: »Ne volim te više.« Te riječi prekidaju odnos, slamaju srce i ruše snove. Često oni koji su bili izdani štite sebe od nove boli tako što odluče ne vjerovati ni u čiju ljubav. Ta se odluka može odnositi i na Božju ljubav.

Iznimna stvar u vezi s Božjom ljubavi je Njegovo obećanje da će nas zauvijek voljeti. Prorok Jeremija prošao je kroz mnoge nevolje koje su ga duševno iscrpile (r. r. 13-20). Potpuno shrvan, rekao je: »Ode mi život i moje ufanje u Gospodina« (r. 18).

No, Jeremija je čak i u najtežim trenucima razmišljao o Božjoj ljubavi. Napisao je: »Milost je Gospodnja da nismo sasvim uništeni, neiscrpno je Njegovo milosrđe. Ponavlja se svako jutro. Vrlo je velika Tvoja vjernost. Velim: ‘Gospodin je moj dio; zato se ufam u Njega’« (r. r. 22-24). Osoba može obećati da će nas zauvijek voljeti pa ipak ne održati obećanje, ali Božja ljubav ostaje postojana i sigurna. »Jer Gospodin, Bog tvoj, ide sam s tobom. On te ne pušta i ne ostavlja« (Ponovljeni zak. 31:6). To je ljubav kojoj možemo vjerovati.

– David McCasland

Božja ljubav je kao sunce,

ona svuda i svakome sja.

Božja ljubav nikada ne prestaje.

Tužaljke 3:13-26

13 Proboo mi je bubrege strijelama iz svojega tobolca. 14 Postao sam podsmijeh svemu svojemu narodu, njihovo ruglo svaki dan. 15 Nasitio me gorčinom, dao mi da pijem pelin. 16 Polomio mi zube kamenjem, dao mi pepeo da jedem. 17 Uzeo si mir mojoj duši, zaboravio sam sreću. 18 Rekoh: »Ode mi život i moje ufanje u Gospodina.« 19 Spomeni se moje nevolje, moga tumaranja, gorkoga pelina! 20 Mnogim mudrovanjem skučena je u meni moja duša. 21 Ovo ću pomisliti u sebi, iz toga ću crpsti ufanje: 22 Milost je Gospodnja da nismo sasvim uništeni, neiscrpno je njegovo milosrđe. 23 Ponavlja se svako jutro. Vrlo je velika tvoja vjernost. 24 Velim: »Gospodin je moj dio; zato se ufam u njega.« 25 Gospodin je dobrostiv onome koji ga čeka, duši koja ga traži. 26 Dobro je mirno čekati Gospodnju pomoć.