Ne računa se

05 travanj

Tako će posljednji biti prvi, a prvi posljednji.

Matej 20:16

FILM Amadeus govori o skladatelju iz 18. stoljeća koji je želio shvatiti Boga. Pobožan Antonio Salieri imao je žarku želju, ali ne i sposobnost, stvarati besmrtnu glazbu. Strašno ga je ljutilo što je Bog umjesto njemu glazbenu genijalnost neštedimice dao nepromišljenom i vragolastom Wolfgangu Amadeusu Mozartu.

Film se bavi istim pitanjem kao i knjiga o Jobu, samo obratno. Pisac knjige o Jobu pita se zašto Bog kažnjava najpravednijega čovjeka na zemlji, a autor Amadeusa zašto Bog nagrađuje nekoga tako nedostojnog.

Isusova prispodoba o radnicima i nepravednim nadnicama također govori o tome. Neke besposlene ljude domaćin je unajmio tek »oko jedanaeste ure« (Matej 20:6). Ostali radnici, koji su radili od jutra, prigovarali su jer su svi na kraju dana dobili jednaku plaću. Koji bi poslodavac zdrave pameti platio jednako za jedan sat rada kao i za 12 sati!

Isusova priča, ekonomski gledano, nema smisla, a to Mu je bila i namjera. Njegova je prispodoba bila o milosti koju ne možemo računati onako kako računamo nadnicu. Bog dijeli darove, ne plaće!

– Philip Yancey

Bože, nekada zaboravljam da svojim naporima ne mogu zaslužiti Tvoju ljubav, milost ili oprost. Obasuo si me milošću kao darom, ne plaćom. Hvala Ti.

Kada je u pitanju milost, riječ »zaslužiti« ne dolazi u obzir.

Evanđelje po Mateju 20:1-16

1 »Kraljevstvo je nebesko kao domaćin koji rano ujutro izađe da unajmi poslenike za svoj vinograd. 2 On se pogodi s poslenicima po denar na dan i posla ih u svoj vinograd. 3 Oko treće ure izađe opet. Tada vidje druge gdje stoje besposleni na trgu 4 i reče im: Idite i vi u moj vinograd; dat ću vam što bude pravo. 5 Oni otiđoše. Oko šeste i devete ure izađe opet i učini isto tako. 6 Kad je izašao oko jedanaeste ure, nađe opet druge gdje stoje. On ih upita: Što stojite ovdje vazdan besposleni? 7 Oni mu odgovoriše: Nitko nas ne unajmi. On im odvrati: Idite i vi u moj vinograd! 8 Uvečer reče gospodar vinograda svojemu upravitelju: Dozovi poslenike i isplati im plaću, od posljednjih do prvih! 9 Tada dođoše oni od jedanaeste ure i svaki primi po denar. 10 A kad dođoše prvi, pomisliše da će više primiti. Ali i od njih svaki primi po denar. 11 Kad ga primiše, uzeše mrmljati na domaćina 12 i rekoše: Ovi su posljednji radili samo jednu jedinu uru i ti si ih izjednačio s nama koji smo podnosili teret i žegu dana. 13 Prijatelju, odvrati on jednome od njih, ja tebi ne činim krivo. Nisi li se pogodio sa mnom po denar? 14 Uzmi što je tvoje i idi! A ja hoću i ovome posljednjemu dati kao tebi. 15 Ili, zar ja ne smijem činiti sa svojim vlasništvom što hoću? Zar je tvoje oko zavidno što sam ja dobar? 16 Tako će posljednji biti prvi, a prvi posljednji.«