Zaštitni znak

30 srpanj

Ljubljeni, ljubimo jedni druge, jer je ljubav od Boga; i svaki koji ljubi, od Boga je rođen i poznaje Boga.

1 Ivanova 4:7

ARANSKI otoci, koji se nalaze uz zapadnu obalu Irske, poznati su po prekrasnim vunenim džemperima. Svaki ima jedinstveni uzorak, a mnogi od njih su dio kulturne baštine tih malih otoka. No, neki imaju mnogo osobnije značenje. Svaka obitelj na otoku ima svoj zaštićeni uzorak. Toliko je jedinstven da se ondje kaže da utopi li se tko, može ga se lako prepoznati po džemperu i tom jedinstvenom uzorku, obiteljskom zaštitnom znaku.

U svome prvome pismu apostol Ivan navodi ono što mora biti zaštitni znak članova Božje obitelji. U 1. retku 3. poglavlja Ivan ovim riječima potvrđuje da smo dio Božje obitelji: »Vidite kakvu nam je ljubav dao Otac: mi se zovemo djeca Božja, i jesmo!« Zatim opisuje po čemu se prepoznaju oni koji su djeca Božja i dodaje: »Ljubljeni, ljubimo jedni druge, jer je ljubav od Boga; i svaki koji ljubi, od Boga je rođen i poznaje Boga« (4:7).

Čitamo »jer je ljubav od Boga«. Zato je najbolji način da pokažemo kakav je Bog to da širimo Njegovu ljubav. Dopustimo da kroz nas Njegova ljubav dotakne druge – zato jer je ljubav zaštitni znak naše obitelji.

– Bill Crowder

Ljubavlju nas ispuni, čvrsto veži nas,

srca njome sjedini, život nam oplemeni.

Ljubav je obiteljska sličnost koju bi svijet trebao vidjeti u Isusovim sljedbenicima.

Prva Ivanova poslanica 4:7-16

7 Ljubljeni, ljubimo jedni druge, jer je ljubav od Boga; i svaki koji ljubi, od Boga je rođen i poznaje Boga. 8 Koji ne ljubi, ne poznaje Boga, jer je Bog ljubav. 9 Po tom se pokaza Božja ljubav prema nama: što Bog svoga Sina jedinorođenoga posla na svijet, da živimo po njemu. 10 U tom je ljubav; ne da smo mi ljubili Boga, nego je on ljubio nas i poslao svojega Sina kao žrtvu pomirnicu za naše grijehe. 11 Ljubljeni, ako je Bog nas tako ljubio, i mi trebamo ljubiti jedni druge. 12 Boga nije nikad nitko vidio. Ako ljubimo jedni druge, Bog ostaje u nama, i ljubav je njegova savršena u nama. 13 Po tom znamo da u njemu ostajemo i on u nama što nam je dao od svojega Duha. 14 Mi smo vidjeli i svjedočimo da je Otac poslao Sina za Spasitelja svijeta. 15 Tko god priznaje da je Isus Sin Božji, Bog ostaje u njemu, i on u Bogu. 16 Mi smo upoznali ljubav koju Bog ima prema nama i povjerovali joj. Bog je ljubav, i tko ostaje u ljubavi, u Bogu ostaje, i Bog ostaje u njemu.