Ima li nade

15 kolovoz 2014

On nije ovdje. Uskrsnuo je, kao što je rekao. Dođite, vidite ovdje mjesto gdje je ležao.

Matej 28:6

SJEDILA sam u tišini na grobu svoga oca čekajući da u krugu obitelji položimo urnu moje majke. Voditelj obreda donio je urnu u kojoj se nalazio pepeo. Srce mi se steglo, a u glavi mi je bilo mutno. Kako ću podnijeti gubitak obaju roditelja u samo tri mjeseca? U svojoj tuzi osjetila sam gubitak, osamljenost i bespomoćnost jer ih više nema. Tada je propovjednik počeo čitati o jednom drugom groblju. Prvoga dana u tjednu rano ujutro došle su žene na Isusov grob noseći miomiris kojim su željele pomazati Njegovo tijelo (pročitajte Matej 28:1; Luka 24:1). Iznenadile su se kada su našle prazan grob – i anđela. »Vi se ne bojte!« rekao je im je (Matej 28:5). Nisu se trebale bojati groba ili anđela jer je za njih imao radosnu vijest.

U meni se počela buditi nada kada sam čula sljedeće riječi: »On nije ovdje. Uskrsnuo je, kao što je rekao« (r. 6). Smrt je pobijeđena zato što je Krist uskrsnuo! Samo nekoliko dana prije svoje smrti Isus je svoje učenike podsjetio: »… jer Ja živim, a i vi ćete živjeti« (Ivan 14:19).

Iako tugujemo zbog gubitka onih koje volimo, nalazimo nadu u Isusovom uskrsnuću i obećanju da postoji život nakon smrti.

– Anne Cetas

Hvala Ti, Gospodine, na utjesi i nadi. Što bismo bez Tebe? Tvoja smrt i uskrsnuće je sve što trebamo za život i vječnost.

Jer On živi, i mi ćemo živjeti.

Evanđelje po Mateju 28:1-10

1 Po suboti, u osvit prvoga dana u tjednu, otiđoše Marija Magdalena i druga Marija da pogledaju grob. 2 Tada se zemlja silno potrese. Gospodnji anđeo siđe s neba, pristupi, odvali kamen i na nj sjede. 3 Njegovo je lice bilo kao munja, a odijelo bijelo kao snijeg. 4 Stražari uzdrhtaše pred njim od straha i postadoše kao mrtvi. 5 Anđeo prozbori ženama: »Vi se ne bojte! Znam, vi tražite Isusa Raspetoga. 6 On nije ovdje. Uskrsnuo je, kao što je rekao. Dođite, vidite ovdje mjesto gdje je ležao. 7 A sad otiđite brže i javite njegovim učenicima: On je uskrsnuo od mrtvih i ide pred vama u Galileju. Ondje ćete ga vidjeti. Eto, ja vam rekoh.« 8 Sa strahom i ujedno s velikom radošću otiđoše brzo od groba i pohitješe da to dojave njegovim učenicima. 9 Tada im dođe u susret Isus i reče: »Zdravo!« One pristupiše k njemu, obujmiše njegove noge i pokloniše mu se. 10 Na to im reče Isus: »Ne bojte se! Idite i javite mojoj braći neka idu u Galileju! Ondje će me vidjeti.«