Mudra stara sova

25 rujan 2014

Mnogom govorenje ne biva bez grijeha,
a tko zauzdava jezik, radi razumno.

Izreke 10:19

PRIJE nekoliko godina netko je napisao pjesmicu o tome koliko je bitno paziti što govorimo.

Mudra stara sova na hrastu je sjedila;

Što je više vidjela, manje je zborila;

Što je manje zborila, više je čula;

Zašto ne bih i ja tako mudra biti pokušala?

Postoji povezanost između mudrosti i kontroliranja onoga što kažemo. U Izrekama 10:19 piše: »Mnogom govorenje ne biva bez grijeha, a tko zauzdava jezik, radi razumno.«

Mudri smo ako u nekim situacijama naročito pazimo što i koliko kažemo, primjerice, kada smo ljutiti. Jakov je poticao vjernike: »… neka bude svaki čovjek brz na slušanju, a spor u govorenju i spor u srdžbi« (Jakovljeva 1:19). Kontroliranjem riječi možemo iskazati štovanje Bogu. Salomon je rekao: »Jer je Bog na nebu, a ti si na zemlji. Zato neka tvojih riječi bude samo malo!« (Propovjednik 5:1) Kada netko tuguje, naša šutnja može pomoći više nego tješenje: »… ne progovoriše ni riječi jer vidješe da je njegova bol vrlo velika« (Job 2:13).

Iako postoji »vrijeme kad se šuti, i vrijeme kad se govori« (Propovjednik 3:7), odluka da govorimo manje, omogućuje nam da čujemo više.

– Jennifer Benson Schuldt

Neka to što kažete bude bolje od tišine, u protivnom šutite.

Mudre izreke 10:17-21

17 Tko prima ukor, na putu je prema životu; tko odbacuje opomene, luta. 18 Lažne usne kriju mržnju; tko iznosi klevete, luđak je. 19 Mnogom govorenje ne biva bez grijeha, a tko zauzdava jezik, radi razumno. 20 Jezik je pravednikov odabrano srebro, a razum bezbožnika malo vrijedi. 21 Pravednikove usne mnogima su utjeha, a luđaci umiru od svoje ludosti.