Slavimo!

14 prosinac 2015Pročitajte: Psalam 150

1 Hvalite Boga u svetištu njegovu!
Hvalite ga u moći svoda nebeskog.
2 Hvalite ga zbog silnih djela njegovih!
Hvalite ga zbog neizmjerne veličine njegove!

3 Hvalite ga uz glas roga!
Hvalite ga na harfi i citri!
4 Hvalite ga uz bubanj i ples!
Hvalite ga uz žice i frule!
5 Hvalite ga cimbalima zvučnim!
Hvalite ga cimbalima gromkim!

6 Sve što diše nek hvali Gospoda!
Aleluja!

Hvalite Ga igrom i bubnjem, slavite Ga glazbalima zvonkim i frulom!

Psalam 150:5 (K. S.)

NAKON što je na Svjetskom prvenstvu u nogometu 2014. zabio gol na utakmici protiv Njemačke, Ganijac Asamoah Gyan sa svojim je suigračima zaplesao igralištem. Kada je Miroslav Klose zabio gol nekoliko minuta poslije, zatrčao se i u zraku napravio kolut naprijed. »Zanimljivo je gledati način na koji slavi postignuti zgoditak jer otkriva igračevu osobnost, vrijednosti i ono što voli«, rekao je Clint Mathis, koji je zabio gol za SAD na Svjetskom prvenstvu 2002.

U prvome retku 150. psalma čitamo: »Hvalite Boga u svetištu Njegovu« i to trebamo činiti svime što imamo. Psalmist predlaže da to radimo uz glas roga, harfe i citre, uz bubanj i ples, uz žice i frule, i cimbalima gromkim. Ohrabruje nas da slavimo kreativno i osobno, da veličamo i divimo se Gospodinu. Zato što je Gospodin velik i zato što je učinio velike stvari za svoj narod, dostojan je hvale. Ti vanjski oblici slavljenja dolaze iz unutarnje zahvalnosti Bogu. »Sve što god diše, Jahvu neka slavi! Aleluja!« (r. 6)

Iako možda slavimo Gospodina na različite načine (nisam pristalica »akrobacija« na našim bogoštovljima), naše slavljenje uvijek mora biti iskreno i smisleno.

Kada razmišljamo o Gospodinu i svemu što je učinio za nas, ne preostaje nam drugo nego da Ga slavimo, uzvisujemo i štujemo.

– Marvin Williams

Slavljenje je pjesma oslobođene duše.