Lomljivi dar

25 prosinac 2015Pročitajte: Evanđelje po Luki 2:1-7

1 U one dane izađe zapovijed cara Augusta da se popiše sav svijet. 2 To je bio prvi popis za vrijeme Kvirinijeva upravljanja Sirijom.
3 Svi su išli da se upišu, svaki u svoj rodni grad. 4 Josip je bio iz Davidove kuće i obitelji. Tako uziđe on iz grada Nazareta u Galileji u Judeju, u Davidov grad koji se zove Betlehem, 5 da se upiše s Marijom, svojom zaručenom ženom, koja je bila trudna.
6 Kad su bili ondje, ispuniše se njezini dani. 7 Ona rodi svojega prvorođenog sina, povi ga u pelenice i položi ga u jasle. U gostinjcu nije bilo za njih mjesta.

Hvala Bogu na Njegovu neizrecivom daru!

2 Korinćanima 9:15

KADA darujemo nešto lomljivo, pazimo da to piše na kutiji u koju smo stavili dar. Riječ LOMLJIVO napisana je velikim slovima jer ne želimo da netko ošteti ono što je unutra.

Božji dar nama došao je u »najlomljivijem pakiranju«: djetetu. Nekada zamišljamo dan Isusova rođenja kao predivan, idiličan prizor na božićnoj čestitci, ali svaka majka vam može reći da nije bilo tako. Marija je bila umorna i vjerojatno nesigurna i zabrinuta. Bilo je to njezino prvo dijete koje se rodilo u vrlo nezdravom okruženju. U Evanđelju po Luki piše: »Povi ga u pelenice i položi ga u jasle« (2:7).

Tek rođeno dijete treba stalnu skrb. Ono plače, jede, spava i ovisi o drugima. U Marijino vrijeme smrtnost novorođenčadi bila je velika, a i majke su često umirale pri porodu.

Zašto je Bog odabrao tako rizičan način da svoga Sina pošalje na zemlju? Zato što je Isus morao biti poput nas da bi nas mogao spasiti. Najveći Božji dar došao je u krhkome tijelu novorođenčeta, ali Bog je bio spreman preuzeti taj rizik zato što nas voli. Zahvalimo Mu na takvome daru!

– Keila Ochoa

Bože, silni i svemogući, zahvaljujem Ti što si postao malen i krhak onoga dana prije mnogo godina. Zadivljena sam što si to učinio za mene i za svijet koji si stvorio.

Neka mir Božića bude s vama danas i svakoga dana u godini.