Oluje na horizontu

27 travanj 2016Pročitajte: Evanđelje po Mateju 8:23-28

23 Tada uđe u lađicu, a za njim uđoše i njegovi učenici. 24 I gle, podiže se silna bura na moru, tako da su lađicu pokrili valovi. A on je spavao. 25 Tada pristupiše njegovi učenici k njemu, probudiše ga i povikaše: »Gospodine, izbavi nas, izgibosmo!« 26 A on im odvrati: »Što ste tako strašljivi, malovjerni?« Tada ustade, zapovjedi vjetru i moru, i nastade velika tišina. 27 Puni čuđenja rekoše ljudi: »Tko je ovaj? Slušaju ga i vjetar i more!«
28 Kad dođe na drugu obalu, u gadarenski kraj, dotrčaše mu u susret dvojica opsjednutih koji su izašli iz kamenih grobova. Oni su bili tako divlji da nitko nije mogao ići onim putem.

»Tko je Ovaj? Slušaju Ga i vjetar i more!«

Matej 8:27

NAŠ sin Josh profesionalni je ribar. Lovi losose na Aljasci. Prije nekog vremena poslao mi je fotografiju malenog plovila koje prolazi uskim prolazom stotinjak metara ispred njegova broda. Zlokobni olujni oblaci gomilali su se na horizontu. Ali duga, znak Božjega obećanja i ljubavi, prostirala se iznad prolaza i okružila mali brod.

Ta fotografija govorio o našem zemaljskom putovanju: isplovljavamo u nesigurnu budućnost, ali okruženi smo vjernošću Božjom!

Isusovi učenici su bili usred oluje, i On je to iskoristio da ih poduči o Božjoj snazi i vjernosti (r. r. 23-27). Tražimo odgovore za nesigurnosti života. Gledamo u budućnost koja se približava i pitamo se što će nam se dogoditi. Puritanski pjesnik John Keble u jednoj od svojih pjesama govori o tome kako gleda na budućnost koja se približava. No dok gleda, »čeka jer želi vidjeti što će Bog učiniti«.

Bilo da smo mladi ili stari, svi smo suočeni s neizvjesnom budućnosti. Nebeski je odgovor: »Božja ljubav i dobrota nas okružuju bez obzira na to što će nas snaći. Čekamo jer želimo vidjeti što će Bog učiniti!«

David Roper

Snagu za sadašnjost, za sutra nadu,

svakoga darivaš vjernošću svom.

Isplovljavamo u nesigurnu budućnost okruženi vjernošću Božjom.