Zaklon od jarkog sunca

10 kolovoz 2016Pročitajte: Psalam 121

1 Podižem oči svoje prema gorama,
odakle će mi doći pomoć.
2 Pomoć mi dolazi od Gospoda
koji stvori nebo i zemlju.
3 Ne će on dati da posrne tvoja noga!
Ne će zadrijemati čuvar tvoj.
4 Ne, ne će zadrijemati,
ne će zaspati čuvar Izraela.

5 Gospod je čuvar tvoj,
Gospod je sjena tvoja s desne tvoje.
6 Danju ti sunce ne će nauditi,
niti mjesec u noći.

7 Gospod će te čuvati od svakoga zla,
on će čuvati život tvoj.
8 Gospod će čuvati tvoj izlazak
i povratak od sada i dovijeka.

Gospod je sjena tvoja s desne tvoje.

Psalam 121:5

ŽIVIM u Velikoj Britaniji i obično ne moram brinuti o opeklinama od sunca. Uostalom, Sunce je često zaklonjeno debelim slojem oblaka. No, nedavno sam bila u Španjolskoj, i brzo sam shvatila da sa svojom svijetlom puti mogu biti izložena sunčevim zrakama deset minuta, a onda se moram hitno vratiti pod suncobran.

Budući da sam se uvjerila u opasnost mediteranskog sunca, bolje razumijem značenje rečenice: »Gospod je sjena tvoja s desne tvoje« (r. 5). Stanovnicima Srednjeg Istoka poznata je ta neumoljiva vrućina i znaju da moraju potražiti zaklon od sunčevih zraka koje nemilice prže.

U 121. psalmu pjesnik govori o Gopspodinu kao sjeni. Možemo to shvatiti kao monolog – on razgovara sam sa sobom o Njegovoj dobroti i vjernosti. Kada taj psalam izgovaramo kao molitvu, sami sebe uvjeravamo da nas Gospodin nikada neće napustiti, jer On nad nama stavlja zaštitni pokrov. I baš kao što se od Sunca sklanjamo ispod suncobrana, jednako tako možemo potražiti zaštitu i sigurnost u Gospodinu.

Podignimo pogled prema Gospodinu »koji stvori nebo i zemlju« (r. 2), jer bilo da prži sunce ili pada kiša, On nam pruža zaštitu, olakšanje i osvježenje.

Amy Boucher Pye

U žezi On osvježava, u buri stijena sigurna.

U Gospodinu je naše utočište.