Odjenuo nas je Bog

Pročitajte: Zaharija 3

1 Tada mi dade da vidim velikoga svećenika Jošuu, kako stoji pred Gospodnjim anđelom, dok je s desne njegove stajao Sotona, da ga optuži. 2 Gospodin reče Sotoni: »Gospodin neka ti zapovjedi šutnju, Sotono! Gospodin, koji je izabrao Jeruzalem, neka ti zapovjedi šutnju! Nije li ova glavnja istrgnuta iz ognja?« 3 A Jošua je bio odjeven u prljave haljine kad je stajao pred anđelom. 4 Ovaj progovori onima što su stajali pred njim: »Skinite s njega te prljave haljine!« A njemu reče: »Evo, oduzimam s tebe tvoju krivnju i odijevam te u svečane haljine!« 5 Onda zapovjedi: »Stavite mu i čistu kapu na glavu!« Tada mu staviše čistu kapu na glavu i odjenuše mu haljine, a anđeo je stajao.
6 I Gospodnji anđeo dade Jošui ovo obećanje: 7 »Ovako veli Gospodin nad vojskama: Ako uziđeš mojim putovima i zadržiš što sam ustanovio, tada ćeš upravljati mojim Hramom i čuvati moje trijemove, i dat ću ti slobodan pristup k ovima što ovdje stoje. 8 Čuj, Jošua, veliki svećeniče; ti i tvoji drugovi, što sjede pred tobom, ti su ljudi koji imaju znamenje: jer evo, ja ću učiniti da dođe moj sluga, Mladica. 9 Jer gle, na kamen koji sam stavio pred Jošuu – na taj jedan kamen upravljeno je sedam očiju – na nj ću ja urezati crtež, uništit ću krivnju one zemlje u jedan dan. 10 U onaj dan – govori Gospodin nad vojskama – pozivat ćete jedan drugoga pod vinovu lozu i pod smokvu.«

Evo, oduzimam s tebe tvoju krivnju i odijevam te u svečane haljine!

Zaharija 3:4

DOK su moja djeca bila mala, igrala bi se u našem dvorištu i ubrzo bi bila prekrivena blatom i prljavštinom. Za njihovo dobro i za dobro mojega poda, na vratima bih skinula njihovu odjeću, zaogrnula ih ručnikom i stavila u kadu. Ubrzo bi od prljavih postali čisti, uz malu pomoć vode, sapuna i zagrljaja.

U viđenju koje je dobio Zaharija, vidimo Jošuu, velikog svećenika, odjenuta u »prljave haljine« (r. 3) koje su predstavljale grijeh i krivnju. No Gospodin ga je učinio čistim, skinuo njegovu prljavu odjeću i zaogrnuo ga u »svečane haljine!« (r. 4) Nova kapa i haljine značili su da je Gospodin uduzeo njegove grijehe.

Bog može očistiti i nas zahvaljujući onomu što je Krist učinio. Zbog njegove smrti na križu i uskrsnuća, blato i grijeh koji su se zalijepili za nas bit će oprani i primit ćemo odjeću Božjih sinova i kćeri. Više nas ne određuje ono što smo zgriješili (bilo da smo lagali, ogovarali, krali, učinili preljub ili nešto drugo), sada imao pravo na imena koja je Bog dao onima koje voli – nanovorođeni, obnovljeni, očišćeni, slobodni.

Zamolite Boga da skine dronjke koje imate na sebi kako biste i vi mogli odjenuti odjeću koju je On pripravio za vas.

– Amy Boucher Pye

Tko može oprati moj grijeh? Isus.