Niti jedan vrabac

Pročitajte: Evanđelje po Mateju 10:28-33

28 Ne bojte se onih koji, doduše, mogu ubiti tijelo, ali duše ne mogu ubiti! Nego se bojte onoga koji može dušu i tijelo pogubiti u paklu! 29 Ne kupuju li se dva vrapca za pet novčića? A ipak, nijedan od njih ne pada na zemlju bez znanja vašega Oca. 30 A u vas je, štoviše, izbrojena sva kosa na glavi. 31 Ne bojte se, dakle! Vi ste više vrijedni negoli mnogi vrapci. 32 Tko god me prizna pred ljudima, toga ću i ja priznati pred svojim Ocem na nebesima. 33 A tko me zataji pred ljudima, toga ću i ja zatajiti pred svojim Ocem na nebesima.

Dragocjena je u očima Gospodnjimsmrt pobožnika njegovih.

Psalam 116:15

MOJA majka koja je uvijek bila dostojanstvena i samostalna, sada leži u krevetu hospicija, potpuno bespomoćna. I dok se bori za svaki udisaj, njezino je stanje sušta suprotnost proljeću koje se budi s druge strane prozora. Ništa na ovome svijetu ne može nas pripremiti za grubu stvarnost rastanka. »Smrt je tako nedostojanstvena!« pomislio sam.

Skrenuo sam pogled na hranilicu za ptice s druge strane prozora. Češljugar je lepršao u blizini i želio se domoći nekoliko sjemenki. Istog sam se trenutka sjetio poznatog biblijskog retka: »Ne kupuju li se dva vrapca za pet novčića? A ipak, nijedan od njih ne pada na zemlju bez znanja vašega Oca« (Matej 10:29). Isus je to rekao svojim učenicima kada ih je slao u misiju u Judeju, ali to vrijedi i za sve nas. »Vi ste više vrijedni negoli mnogi vrapci« (r. 31), rekao im je.

Mama se nasmješila i otvorila oči. Vrativši se u djetinjstvo upotrijebila je nizozemsku riječ kojom je od milja zvala svoju majku i rekla: »Muti je mrtva!«

»Da«, potvrdila je moja žena. »Ona je sada s Isusom.« Bojažljivo, mama je nastavila. »I Joyce i Jim?« pitala je za svoju sestru i brata. »Da, oni su s Isusom«, rekla je moja žena. »Ali uskoro ćemo i mi biti s njima!«

»Tako je teško čekati«, rekla je mama tiho.

– Tim Gustafson

Smrt je posljednja sjena prije nebeske zore.