Nozomi

Pročitajte: Druga poslanica Korinćanima 4:7-18

7 Međutim, to blago imamo u zemljanim posudama da ova silna moć bude od Boga, a ne od nas. 8 U svemu smo pritisnuti nevoljama, ali nismo skršeni; zbunjeni smo, ali ne očajavamo; 9 progone nas, ali mi nismo zapostavljeni; obaraju nas, ali mi ne padamo. 10 Uvijek nosimo Isusovo umiranje na svom tijelu da se očituje i Isusov život na našemu tijelu. 11 Doista, mi se uvijek predajemo na smrt da se i život Isusov očituje na našem smrtnome tijelu. 12 Dakle, smrt djeluje u nama, a život u vama. 13 Pismo kaže: »Vjerovao sam, zato sam govorio.« Zato i mi, imajući isti duh vjere, vjerujemo pa govorimo. 14 Znamo da će onaj koji je uskrisio Gospodina Isusa i nas s Isusom uskrisiti i postaviti s vama. 15 Doista, sve je zbog vas da milost, umnožena zahvalom mnogih, služi na što veću Božju slavu.
16 Zato ne malakšemo, nego ako se naš izvanjski čovjek i raspada, ipak se naš unutrašnji obnavlja iz dan u dan. 17 Jer naša sadašnja laka nevolja donosi nam obilnu vječnu slavu koja sve nadvisuje. 18 Mi ne gledamo na ovo što se vidi, nego na ono što se ne vidi, jer je ovo što se vidi prolazno, a ono što se ne vidi vječno.

Međutim, to blago imamo u zemljanim posudama da ova silna moć bude od Boga, a ne od nas.

2 Korinćanima 4:7

U ožujku 2011. godine potres jačine 9 stupnjeva po Richteru izazvao je tsunami koji je uzeo gotovo 19.000 života i uništio 230.000 domova u području sjeveroistočno od Tokija. Kao posljedica toga nastao je projekt Nozomi, nazvan po japanskoj riječi za nadu. Cilj je bio osigurati stalan prihod, dom i dostojanstvo te nadu u Boga koji se brine za nas.

Zato su žene prebirale po razrušenim domovima, tražile komade porculanskog posuđa, obrađivale ih i izrađivale nakit. Nakit je prodavan po cijelome svijetu, pružao im sredstva za život i svjedočio njihovu vjeru u Krista.

U novozavjetno je doba bilo uobičajeno sakriti dragocjenosti u jednostavne glinene posude. Pavao piše o tome kako se i blago Evanđelja nalazi u krhkim Kristovim sljedbenicima: zemljanim posudama (r. 7). On smatra da neugledne – pa čak i oštećene – posude našega života zapravo mogu pokazati Božju veličinu nasuprot našoj nesavršenosti.

Kad Bog prebiva u nesavršenim i slomljenim dijelovima našega života, iscjeljujuća nada u Njegovu snagu često je vidljivija drugima. No obnavljanje našega srca često ostavlja ožiljke i pukotine. Možda su te gravure u našem biću posljedica našega učenja, tu su da bi Božja narav bila vidljivija drugima.

– Elisa Morgan

Slomljenost može voditi do cjelovitosti.