Zmija i tricikl

Pročitajte: Evanđelje po Luki 1:1-4

1 Već su mnogi poduzeli pisanje izvještaja o događajima što su se zbili među nama, 2 onako kako nam predadoše prvotni očevici i sluge riječi. 3 Tako i ja namislih pomno ispitati sve događaje od prvih početaka i po redu ih napisati tebi, plemeniti Teofile, 4 da se mogneš osvjedočiti o pouzdanosti nauka u kojem si bio poučen.

Tako i ja namislih pomno ispitati sve događaje od prvih početaka.

Luka 1:3

GODINAMA sam prepričavao anegdotu iz vremena kada smo brat i ja kao mala djeca živjeli u Gani. Koliko se sjećam, on je parkirao naš stari željezni tricikl na maloj kobri. Tricikl je bio pretežak i zmija je ostala zarobljena ispod prednjeg kotača. No, nakon što su umrle moja majka i teta, pronašli smo odavno zaboravljeno pismo u kojemu mama opisuje taj događaj. Zapravo sam ja parkirao tricikl na zmiju, a moj je brat otrčao sve reći mami. Izvještaj očevica, napisan neposredno nakon događaja, otkrio je što se zaista dogodilo.

Zaljubljenik u povijest, Evanđelist Luka, znao je važnost točnih zapisa. Objasnio je da je priča o Isusu zapisana »onako kako nam predadoše prvotni očevici i sluge Riječi« (r. 2). »Tako i ja namislih pomno ispitati sve… i po redu ih napisati tebi«, napisao je Teofilu, »da se mogneš osvjedočiti o pouzdanosti nauka u kojem si bio poučen« (r. r. 3,4). Rezultat je Evanđelje po Luki. A u uvodu Djela apostolskih o Isusu je napisao: »Nakon svoje muke dao im je mnoge dokaze da je živ. Četrdeset im se dana ukazivao i govorio im« (1:3).

Naša vjera se ne temelji na glasinama ili pustim željama. Ona je ukorijenjena u dobro dokumentiranom životu Isusa, koji je došao da nam da mir s Bogom. Njegova je priča neoboriva.

– Tim Gustafson

Prava vjera je ukorijenjena u činjenicama.