Obratite pozornost

Pročitajte: Psalam 41:2-4

2 Blago onome koji se zauzima za slaboga!
Njega izbavlja Gospod u zao dan.
3 Gospod će ga sačuvati i ostaviti na životu,
sretnim će se slaviti u zemlji.
Ti ga ne ćeš predati požudi njegovih neprijatelja.
4 Na bolesničkoj postelji krijepit će ga Gospod,
u bolesti njegovoj učvrstit će ga.

Blago onome koji se zauzima za slaboga!

Psalam 41:2

JOHN Newton je napisao: »Ako po putu djetetu ispadne novčić i ako, dajući mu drugi, mogu otrti suze s njegova lica, osjećam da sam nešto učinio. Trebao bih nastojati činiti i veće stvari; ali neću zanemariti ovo.«

Ovih dana nije teško pronaći one koji trebaju utjehu: iscrpljena blagajnica u trgovini koja radi još jedan posao da bi spojila kraj s krajem; izbjeglica koji čezne za domom; samohrana majka kojoj su bujice briga odnijele svaku nadu; usamljeni starac koji se boji da je nadživio svoju korisnost.

Što trebamo učiniti? »Blago onome koji misli na uboga i slaba«, napisao je David (r. 2, K. S.). Ako i ne možemo ublažiti siromaštvo onih koje susrećemo putem, možemo se »zauzeti« za njih – obratiti pozornost ili »misliti« na njih.«

Možemo ljudima dati do znanja da nam je stalo. Možemo prema njima biti ljubazni i iskazati im poštovanje, iako su možda razdražljivi ili naporni. Možemo slušati sa zanimanjem njihove priče. I možemo se moliti za njih ili s njima – a upravo je to ono što najviše pomaže i ozdravlja.

Sjetite se paradoksa koji je izrekao Isus: »Mnogo je blaženije davati negoli primati« (Djela ap. 20:35). Isplati se obratiti pozornost jer smo najsretniji kad se nesebično dajemo. Zauzimajte se za slabe.

– David Roper

Samo je život u kojemu se dajete iz ljubavi vrijedan življenja. – Frederick Buechner