Obilje plodova

Pročitajte: Poslanica Galaćanima 5:16-25

16 A velim: U duhu živite, i ne ćete izvršavati tjelesnih želja! 17 Jer tijelo se svojim željama suprotstavlja Duhu, a Duh tijelu; a to se protivi jedno drugome tako da ne činite ono što hoćete. 18 Ako li vas Duh vodi, niste pod Zakonom.
19 Očita su tjelesna djela, a ova su: preljubništvo, nečistoća, besramnost, 20 razuzdanost, idolopoklonstvo, čaranja, neprijateljstva, svađe, ljubomora, srdžbe, spletke, razdori, 21 zavist, ubojstva, pijanstva, razuzdane gozbe i tome slično. Za sve to unaprijed vam kažem, kao što sam i prije kazao: oni koji takvo što čine, ne će postići Božjega kraljevstva.
22 A plod je Duha: ljubav, radost, mir, strpljivost, blagost, dobrota, vjernost 23 krotkost, umjerenost; protiv takvih nema zakona. 24 A koji pripadaju Kristu Isusu, raspeli su tijelo sa strastima i požudama. 25 Ako po Duhu živimo, i hodajmo u Duhu!

… nego ja izabrah vas i postavih vas da idete i rod donosite i da vaš rod ostane.

Ivan 15:16

TIJEKOM proljeća i ljeta divim se plodovima u dvorištu naših susjeda. Njihova se vinova loza penje po zajedničkoj ogradi i rodi velikim grozdovima. Grane prepune šljiva i velike naranče njišu nam se nadohvat ruke.

Iako nismo pripremili zemlju, posijali sjeme, zalijevali i plijevili korov, oni dijele svoje obilje s nama. Brinu se o povrtnjaku i dopuštaju nam da uživamo u dijelu njihove žetve.

Plodovi voćaka, vinove loze i povrtnjaka iz dvorišta naših susjeda podsjećaju me na drugu žetvu koja koristi meni i ljudima koje je Bog stavio u moj život – žetvu ploda Duha Svetoga. Kristovim je sljedbenicima dana povlastica da žive u snazi Duha Svetoga (Galaćanima 5:16-21). I dok sjeme Božje riječi buja u našem srcu, Duh povećava našu sposobnost da pokazujemo »ljubav, radost, mir, strpljivost, blagost, dobrotu, vjernost, krotkost, umjerenost« (r. r. 22,23).

Nakon što predamo život Isusu, više ne moramo biti pod kontrolom svojih strasti i požuda (r. 24). S vremenom, Duh Sveti može promijeniti naš način razmišljanja, naše stavove i naše postupke. I dok rastemo i sazrijevamo u Kristu, možemo imati dodatnu radost da volimo svoje susjede i dijelimo s njima plod Njegove obilne žetve.

– Xochitl Dixon

Plod Duha mijenja nas kako bismo utjecali na živote onih oko sebe.