Čisti smo!

Pročitajte: Ezekiel 36:24-32

24 Ja ću vas uzeti iz svih zemalja i dovesti vas natrag u vašu zemlju. 25 Poškropit ću vas čistom vodom, da budete čisti. Očistit ću vas od svih vaših nečistoća i od svih vaših idola.
26 Dat ću vam novo srce i nov ću duh staviti u vašu nutrinu. Odstranit ću kameno srce iz vaših grudi i dat ću vam pravo srce. 27 Svoj ću duh staviti u vašu nutrinu i učinit ću da hodite po mojim zapovijedima i da savjesno izvršavate moje zakone. 28 Stanovat ćete u zemlji koju sam dao vašim ocima i bit ćete moj narod, i ja ću biti vaš Bog. 29 Oslobodit ću vas od svih vaših nečistoća. Zapovjedit ću žitu i umnožiti ga, i ne ću dati da vas zadesi glad. 30 Umnožit ću plod na drveću i rod na poljima, da ne morate više podnositi sramotu među narodima zbog gladi.
31 Tada ćete se spomenuti svojih zlih putova i djela koja nisu bila dobra. Vi ćete pred samima sobom osjetiti odvratnost zbog svojih grijeha i gadosti. 32 Ne činim to zbog vas – govori svemogući Gospodin – znajte to! Postidite se i zarumenite se zbog svojih putova, Izraelova kućo!

Poškropit ću vas čistom vodom, da budete čisti.

Ezekiel 36:25

KADA sam otvorila vrata naše perilice posuđa, pitala sam se što je pošlo po zlu. Umjesto da je sve sjajno i čisto, izvadila sam tanjure i čaše prekrivene bijelom prašinom. Pitala sam se je li možda tvrda voda na našem području uzrok tome ili se perilica pokvarila.

Božje čišćenje, za razliku od onoga u neispravnoj perilici posuđa, ispire svu našu nečistoću. U knjizi proroka Ezekiela vidimo da Bog zove svoj narod natrag k sebi dok im Ezekiel prenosi Njegovu poruku ljubavi i praštanja. Izraelci su zgriješili jer su odabrali odanost i savez s drugim bogovima i drugim narodima. Gospodin je, međutim, bio milostiv i velikodušno ih je pozvao natrag k sebi. Rekao im je: »Očistit ću vas od svih vaših nečistoća i od svih vaših idola« (r. 25). Udahnut će svoj Duh u njih (r. 27) i umnožit će plod drveća i rod njiva da ne podnose zbog gladi sramotu među narodima (r. 30).

Kao u dane proroka Ezekiela, Gospodin danas poziva nas da mu se vratimo ako smo odlutali. Kad se podredimo Njegovoj volji i slijedimo Njegove puteve, On nas mijenja tako što nas čisti od naših grijeha. I dok Duh Sveti prebiva u nama, On nam pomaže slijediti Gospodina iz dana u dan.

– Amy Boucher Pye

Evo srca mog, ja tražim Tvoje sad.

Uzmi život moj i vodi me.

Gospodin nas čini čistima.