Služiti i biti služen

Pročitajte: Poslanica Filipljanima 4:10-19

10 Obradovao sam se veoma u Gospodinu što je opet procvala vaša briga za mene, kao što ste se i brinuli, ali su vas u tome spriječile prilike. 11 Ne govorim zbog oskudice, jer sam navikao biti zadovoljan onim što imam. 12 Znam oskudijevati, znam i obilovati; u svemu i u sve sam se uputio: biti sit i gladovati, obilovati i oskudijevati. 13 Sve mogu u onome koji me krijepi. 14 Ali dobro ste učinili što ste sa mnom podijelili moju nevolju. 15 A znate i vi, Filipljani, da mi u početku evanđelja, kad sam otišao iz Makedonije, nijedna Crkva ne otvori račun davanja i primanja, osim vas jedinih. 16 Doista, vi ste mi u Solun više puta poslali ono što mi je bilo potrebno. 17 Ne kao da tražim dar, nego tražim plod koji se množi na vašu korist. 18 A ja sam primio sve i imam u izobilju. Obogatio sam se primivši od Epafrodita ono što ste mi poslali, sladak miris, žrtvu prijatnu, ugodnu Bogu. 19 Moj Bog ispunit će svaku vašu potrebu po svome bogatstvu, u slavi, u Kristu Isusu.

Obradovao sam se veoma u Gospodinu što je opet procvala vaša briga za mene, kao što ste se i brinuli, ali su vas u tome spriječile prilike.

Filipljanima 4:10

MARILYN je bila bolesna nekoliko tjedana, i mnogi su ju ohrabrivali u tom teškom razdoblju. »Kako ću im ikada uzvratiti svu tu dobrotu?« pitala se. A onda je jednoga dana pročitala ovu molitvu: »Molite se da (drugi) steknu poniznost, dopuštajući im ne smo da služe nego i da budu služeni.« Marilyn je odjednom shvatila da ne treba poravnavati račune. Dovoljno je da bude zahvalna i dopusti drugima da iskuse radost služenja.

U 4. poglavlju Poslanice Filipljanima apostol Pavao iskazuje zahvalnost svima koji su s njime podijelili njegovu nevolju (r. 14). Ovisio je o pomoći drugih dok je propovijedao i naučavao istinu Evanđelja. Shvatio je da su darovi koje je primao dok je bio u potrebi ujedno znak ljubavi: sladak miris, žrtva prijatna, ugodna Bogu (r. 18).

Možda vam neće biti lako biti onaj koji prima – pogotovo ako ste inače bili među prvima koji su pomagali drugima. Ali u poniznosti možemo dopustiti Bogu da se na različite načine nježno brine za nas kada zatrebamo pomoć.

Pavao je napisao: »Moj Bog ispunit će svaku vašu potrebu« (r. 19). To je naučio kroz životne nevolje. Bog je vjeran i Njegova skrb za nas je bezgranična.

– Cindy Hess Kasper

Primajte ljubav. Dajte ljubav. Ponovite.