Sjemenke ’helikopteri’

Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 12:23-33

23 Isus im reče: »Dođe čas da se proslavi Sin Čovječji. 24 Zaista, zaista kažem vam: Ako pšenično zrno ne padne u zemlju i ne umre, ostane za se samo. Ako li umre, mnogo roda donosi. 25 Tko ljubi svoj život, izgubit će ga; a tko mrzi svoj život na ovom svijetu, sačuvat će ga za život vječni. 26 Tko mi hoće služiti, neka ide za mnom! Gdje sam ja, ondje neka bude i moj sluga! Tko služi meni, proslavit će ga moj Otac.
27 Sad je moja duša duboko potresena. Što da kažem? Oče, sačuvaj me od ovoga časa? Ali zato dođoh u ovaj čas. 28 Oče, proslavi svoje ime!« Tada dođe glas s neba: »I proslavio sam ga, i opet ću ga proslaviti.« 29 Narod koji je stajao i čuo pomisli da je zagrmjelo. Drugi rekoše: »Anđeo mu je govorio.« 30 A Isus reče: »Nije došao ovaj glas zbog mene, nego zbog vas. 31 Sad se sudi ovome svijetu, sad će biti istjeran knez ovoga svijeta. 32 A kad ja budem podignut od zemlje, sve ću privući k sebi.« 33 – Tim riječima htjede nagovijestiti kakvom će smrću umrijeti.

Ako pšenično zrno ne padne u zemlju i ne umre, ostane za se samo. Ako li umre, mnogo roda donosi.

Ivan 12:24

KADA su naša djeca bila mala zabavljala su se nastojeći uhvatiti ‘helikoptere’, sjemenke koje su padale s obližnjeg stabla srebrnog javora. Svaka sjemenka ima krilce nalik lopatici rotora helikoptera i pri padu se vrti. Svake se godine u rujnu mnoštvo sjemenki vrteći spušta na tlo. Ali svrha im nije da lete nego da padnu na zemlju i izrastu u stablo.

Prije nego što je bio raspet, Isus je rekao svojim sljedbenicima: »Dođe čas da se proslavi Sin Čovječji. Zaista, zaista kažem vam: Ako pšenično zrno ne padne u zemlju i ne umre, ostane za se samo. Ako li umre, mnogo roda donosi« (r. r. 23,24).

Učenici su željeli da svi Isusa štuju kao Mesiju, a On je došao položiti svoj život da bi nama grijesi bili oprošteni, kako bismo se promijenili vjerom u Njega. Kao Isusovi sljedbenici čujemo Njegove riječi: »Tko ljubi svoj život, izgubit će ga; a tko mrzi svoj život na ovom svijetu, sačuvat će ga za život vječni. Tko mi hoće služiti, neka ide za mnom! Gdje sam Ja ondje neka bude i Moj sluga! Tko služi Meni, proslavit će ga moj Otac« (r. r. 25,26).

Sjemenke ‘helikopteri’ mogu usmjeriti našu pozornost na čudo Isusa, Spasitelja, koji je umro da bismo mi mogli živjeti za Njega.

– David McCasland

Isus nas poziva da Mu služimo svojim životom.