Neupotrebljene brzine

Pročitajte: Poslanica Titu 3:1-8

1 Opominji ih da se pokoravaju poglavarstvima i vlastima, da budu poslušni i spremni na svako dobro djelo. 2 Neka nikoga ne grde, neka se ne svađaju, nego neka budu obazrivi i neka prema svim ljudima pokazuju svaku krotkost. 3 Jer i mi smo bili nekada nerazumni, nepokorni, lutalice. Živjeli smo u pakosti i zavisti, puni mržnje i mrzeći jedni druge. 4 A kad se pojavi dobrota i čovjekoljublje Boga našega Spasitelja, 5 spasi nas ne zbog djela pravde koja mi učinismo, nego po svom milosrđu, kupelji preporoda i obnove koju daje Duh Sveti. 6 Njega izli na nas obilato po Isusu Kristu, našemu Spasitelju, 7 da – opravdani njegovom milošću – po nadi budemo baštinici vječnoga života.
8 Pouzdana je ovo riječ, i hoću da to postojano iznosiš: neka se oni koji vjeruju u Boga trude i prednjače u vršenju dobrih djela. To je dobro i korisno ljudima.

Opominji ih… da budu spremni za svako dobro djelo.

Titu 3:1

MOJ je prvi bicikl imao jednu brzinu. Bilo da sam išla brzo ili sporo, bilo uzbrdo bilo nizbrdo, ta je brzina sve radila. Sljedeći je bicikl imao tri brzine: jednu za vožnju po ravnome, jednu za uzbrdo i jednu za vožnju nizbrdo. Moj je treći bicikl imao deset brzina i pružao mi je više mogućnosti izbora. Iako je moj zadnji bicikl imao nekoliko brzina koje sam mogla birati, nisam ih sve upotrebljavala tijekom vožnje. Neke su bile namijenjene za kretanje i penjanje, druge za postizanje brzine, a neke su bile najbolje za laganu vožnju. No kada je riječ o brzinama, bitno je sljedeće: iako ih nisam sve upotrebljavala, to nije značilo da ih nikada neću trebati.

To se može primijeniti na naše duhovne darove i sposobnosti. U razdobljima kada imam osjećaj da mi više ne povjeravaju poslove koje sam nekoć radila, umjesto da se osjećam beskorisnom i zapostavljenom, zahvaljujem Bogu za ‘brzinu’ u kojoj se u tome trenutku nalazim. Ako neki dar nije potreban sada, ne znači da nikada neće biti.

Naši su duhovni darovi potrebni na različite načine u i različita vremena. Potrebe i okolnosti neočekivano se i nepredvidivo mijenjaju. Zato Pavao podsjeća Tita da »budu spremni na svako dobro djelo« (r. 1, K. S.). A to vrijedi i za nas.

– Julie Ackerman Link

Držite alat u pripravnosti – Bog će vam pronaći posao.