Bog zna

Pročitajte: Evanđelje po Mateju 6:1-4

1 Pazite da svoju pravednost ne činite pred ljudima da vas oni vide; inače nemate plaće kod svog Oca na nebesima. 2 Kad dakle daješ milostinju, ne trubi pred sobom kao što čine licemjeri u sinagogama i na ulicama, da ih ljudi slave. Zaista kažem vam, oni već imaju svoju plaću. 3 Kad daješ milostinju, neka ne zna tvoja ljevica što čini tvoja desnica, 4 da ostane tvoja milostinja u tajnosti. Tvoj Otac, koji vidi u tajnosti, platit će ti.

Tvoj Otac, koji vidi u tajnosti, platit će ti.

Matej 6:4

DENISE je nedavno upoznala mladu ženu u svojoj crkvi, koja je očito prolazila kroz teško razdoblje, i odlučila joj je pomoći. Svakog se tjedna nalazila s njom, razgovarale su i molila se s njom. Postala je njezinim dušobrižnikom. Međutim, neki crkveni vođe nisu zapazili Denisein trud i odredili su jednog od đakona da preuzme brigu o toj ženi. Zaključili su da se nitko ne brine o njoj.

Iako nije očekivala priznanje ni zahvalnost, Denise si nije moglo pomoći i bila je malo obeshrabrena. »Izgleda kao da nisam radila baš ništa«, rekla mi je.

A onda joj je jednoga dana ta mlada žena rekla koliko joj je zahvalna za utjehu koju joj je pružala. To ju je ohrabrilo. Činilo se kao da joj Bog govori: »Ja znam koliko si za nju učinila.« I njih dvije još se uvijek redovito sastaju.

Ponekad se osjećamo nedovoljno cijenjenima kada drugi ne prepoznaju naše napore. No Sveto pismo podsjeća nas da Bog zna što radimo. Vidi što drugi ne vide. I drago mu je kada služimo zbog Njega – a ne da nas drugi hvale.

Kada je Isus govorio o davanju milostinje, rekao je da to činimo »u tajnosti«, a naš Otac koji vidi u tajnosti će nas nagraditi (r. 4). Ne trebamo stoga od drugih očekivati priznanje i pohvalu. Budimo sigurni da Bog zna kada vjerno služimo Njemu i drugima.

– Leslie Koh

Bog vidi sve što činimo za Njega.