Važno je znati

Pročitajte: Druga knjiga o Kraljevima 22:1-4,8-13

1 Jošija je imao osam godina kad je postao Kraljevima Vladao je trideset i jednu godinu u Jeruzalemu. Njegova se mati zvala Jedida i bila je Adajina kći iz Boskata.
2 Činio je ono što se sviđalo Gospodinu, i hodio je posve putem svojega djeda Davida. Od toga puta nije odstupio ni lijevo ni desno.
3 U osamnaestoj godini Jošijina kraljevanja posla kralj pisara Šafana, Asalijahina sina, Mešulamova unuka, u Gospodnji Hram s ovim zadatkom: 4 »Idi gore k velikom svećeniku Hilkiji! Neka pripravi novce koji su bili doneseni u Gospodnji Hram, i što su ga skupili vratari od naroda!

8 Tada veliki svećenik Hilkija izvijesti pisara Šafana: »Nađoh zakonik u Gospodnjem Hramu.« Hilkija preda knjigu pisaru Šafanu i on je pročita. 9 Tada pisar Šafan ode kralju i podnese mu ovaj izvještaj: »Tvoje sluge skupiše novac koji nađoše u Hramu i uručiše ga poslovođama koji su zaposleni kod Gospodnjega Hrama.« 10 Ujedno pisar Šafan javi kralju: »Svećenik Hilkija dade mi knjigu«, i Šafan je pročita kralju.
11 Kad je kralj čuo sadržaj zakona, razdre svoje haljine. 12 Tada kralj da ovu uputu svećeniku Hilkiji, Ahikamu, Šafanovu sinu, Akboru, Mikinu sinu, pisaru Šafanu i Asaji, kraljevu sluzi: 13 »Idite, upitajte Gospodina za me, za narod i za Judu o sadržaju knjige koja je nađena. Jer je velik Gospodnji gnjev koji se raspalio protiv nas zato što naši oci nisu slušali propise ove knjige, i nisu činili ono što je u njoj napisano!«

Kad je kralj čuo sadržaj zakona, razdre svoje haljine.

2 Kraljevima 22:11

KADA smo doveli kući sina kojeg smo posvojili u inozemstvu, jedva sam čekala da mu pružim ljubav i sve što mu je nedostajalo prethodnih mjeseci, osobito kvalitetnu hranu jer je bio pothranjen. No usprkos svim našim naporima i savjetima stručnjaka, narastao je vrlo malo. Nakon otprilike tri godine saznali smo da ne podnosi neke namirnice. Kada smo to izbacili iz njegove prehrane, narastao je više od 30 centimetara u samo nekoliko mjeseci. Iako sam bila tužna što smo ga hranili nečime što nije pridonosilo njegovu rastu, veselila sam se što se njegovo zdravlje vidno poboljšalo!

Slutim da se i Jošija osjećao tako kada je otkrivena Knjiga zakona koja je godinama bila zametnuta u Hramu. Baš kao što je meni bilo žao što sam nenamjerno ometala rast svoga sina, Jošija je žalio što je iz neznanja propustio najveće i najbolje Božje planove za Njegov narod (r. 11). Iako za njega piše da je činio »ono što se sviđalo Gospodinu« (r. 2), kada je pronađena Knjiga zakona saznao je kako bolje veličati Boga. Novostečenim znanjem poveo je narod da iznova štuje Boga onako kako im je On rekao (23:22-23).

I dok čitajući Bibliju učimo kako Ga štovati, možda će nam biti žao što nismo ispunili Božju volju i Njegov plan za svoj život. No utjeha nam je da nas On ozdravlja, obnavlja i nježno vodi putem dubljeg razumijevanja.

– Kirsten Holmberg

Bog nam daje novi početak.