Moć empatije

Pročitajte: poslanica Hebrej. 2:14-18; 13:1-3

14 Budući da djeca zajednički imaju tijelo i krv, i on uze dio u tome, da smrću satre onoga koji ima vlast nad smrću, to jest đavla. 15 Tako izbavi one koji su cijeloga života bili u ropstvu zbog straha od smrti. 16 Doista, ne zauzima se za anđele, nego se zauzima za Abrahamove potomke. 17 Zato je trebalo da bude u svemu sličan braći, kako bi bio milosrdan i ovjerovljen veliki svećenik pred Bogom te okajavao grijehe naroda. 18 Zato što je sam trpio i podnosio kušnje, može pomagati onima koje snalaze kušnje.

1 Neka je trajna bratska ljubav! 2 Gostoljubivosti ne zaboravljajte jer njom neki, ne znajući, ugostiše anđele! 3 Sjećajte se sužanja kao da ste s njima zasužnjeni; onih koje zlostavljaju, jer ste i sami u tijelu!

Sjećajte se sužanja kao da ste s njima zasužnjeni; onih koje zlostavljaju, jer ste i sami u tijelu!

Hebrejima 13:3

STAVITE na sebe R70i Age Suit – opremu koja simulira starost – i odmah ćete se osjećati 40 godina starijima. Slabije ćete vidjeti, lošije čuti i teže se kretati. Ta je oprema napravljena kako bi pomogla njegovateljima da bolje razumiju svoje pacijente. Dopisnik Wall Street Journala Geoffrey Fowler nosio ju je i napisao: »Nezaboravno, i ponekad teško, to mi je iskustvo pomoglo da vidim kako je biti star, ali i kako nas virtualna stvarnost može naučiti empatiji i oblikovati naše viđenje svijeta koji nas okružuje.«

Empatija je sposobnost da razumijemo i suosjećamo s drugima. U vrijeme velikih progona Isusovih sljedbenika, pisac Poslanice Hebrejima poziva druge vjernike: »Sjećajte se sužanja, kao da ste zajedno s njima bačeni u okove; zlostavljanih, kao da i sami živite u tijelu!« (r. 3, K. S.)

Upravo to je naš Spasitelj učinio za nas. Isus je bio poput nas, trebao je »da bude u svemu sličan braći, kako bi… okajavao grijehe naroda. Zato što je sam trpio i podnosio kušnje, može pomagati onima koje snalaze kušnje« (2:17,18).

Krist Gospodin, koji je postao poput nas, poziva nas da suosjećamo s drugima kao da smo »s njime zasužnjeni« kada ih snađu nevolje.

– David McCasland

Isus nas poziva da budemo uz druge kao da smo na njihovu mjestu.