Kraljeva kruna

Pročitajte: Evanđelje po Mateju 27:27-31

27 Potom upraviteljevi vojnici odvedoše Isusa u sudnicu i skupiše oko njega cijelu četu. 28 Svukoše s njega haljine i ogrnuše mu skrletnu kabanicu. 29 Tada spletoše vijenac od trnja, staviše mu ga na glavu i dadoše mu trsku u desnicu. Onda su prigibali koljeno pred njim i rugali mu se govoreći: »Zdravo, židovski kralju!« 30 Pritom su pljuvali na nj, uzeli su i trsku i udarali ga njom po glavi. 31 Pošto su mu se tako narugali, svukoše s njega kabanicu i obukoše ga opet u njegove haljine. Tada ga izvedoše da ga razapnu.

Potom upraviteljevi vojnici… spletoše vijenac od trnja, staviše Mu ga na glavu.

Matej 27:27,29

SJEDILI smo oko stola i svatko od nas upiknuo je jednu čačkalicu u obruč od spužve. Za vrijeme večere tijekom korizme, tjedana koji su prethodili Uskrsu, izrađivali smo trnovu krunu. Svaka je čačkalica predstavljala nešto što smo učinili toga dana, zbog čega nam je bilo žao i za što je Krist platio kaznu. To nam je pomoglo da se, iz večeri u večer, podsjetimo da smo krivi zbog svojih prijestupa, da trebamo Spasitelja i da nas je Isus oslobodio svojom smrću na križu.

Kruna od trnja koju je Isus morao nositi bila je dio okrutne igre rimskih vojnika prije nego što je bio raspet. Uz to su Ga zaogrnuli u skrletnu kabanicu nalik kraljevoj, a umjesto kraljevskog žezla dali su mu trsku kojom su Ga poslije udarali po glavi. Rugali su mu se govoreći: »Zdravo, židovski kralju!« (r. 29), ne shvaćajući da će njihovi postupci biti zapamćeni tisućama godina poslije. On nije bio običan kralj. On je bio je Kralj nad Kraljevima čija smrt, nakon koje je uslijedilo Njegovo uskrsnuće, nama daje vječni život.

Uskrsnoga jutra proslavili bismo dar oproštenja i novog života zamijenivši čačkalice cvijećem. Kolika je radost znati da je Bog izbrisao naše grijehe i dao nam slobodu i život zauvijek u sebi!

– Amy Boucher Pye

Trnova kruna postala je krunom života.