Živjeti glasno

Pročitajte: Prva Petrova poslanica 3:8-16

8 Konačno, budite svi složni, puni sućuti i bratske ljubavi, milosrdni, ponizni. 9 Ne vraćajte zla za zlo, ni uvrede za uvredu, nego nasuprot blagoslivljajte, jer ste na to pozvani, da baštinite blagoslov. 10 Jer
»tko ljubi život
i hoće vidjeti dobre dane,
neka susteže svoj jezik od zla,
i svoje usne da ne govore prijevare!
11 Neka se kloni zla i neka čini dobro;
neka traži mir i neka hrli za njim!
12 Jer su Gospodinove oči upravljene na pravednike,
i njegove uši slušaju njihovu molitvu,
a lice je Gospodinovo protiv onih koji zlo čine.«
13 I tko da vam naudi ako revnujete za dobro? 14 Ali ako i trpite zbog pravde, blaženi ste! Ne dajte se od njih zastrašiti niti uznemiriti. 15 Neka vam Krist Gospodin bude svetinja u srcima! Budite uvijek spremni na odgovor svakome koji od vas zatraži obrazloženje nade koja je u vama; 16 ali s krotkošću i poštovanjem, čiste savjesti, da se oni koji kleveću vaše dobro življenje u Kristu posrame u onome u čemu vas kude.

Neka vam Krist Gospodin bude svetinja u srcima!

1 Petrova 3:15

TIJEKOM boravka u hotelu u Austinu, Texas, uočio sam poruku na stolu u svojoj sobi. Na njoj je pisalo:

»Dobrodošli!

Naša je molitva da vam boravak ovdje bude ugodan i da vaše putovanje bude uspješno.

Neka vas blagoslovi Jahve i neka vas čuva! Neka vas Jahve licem svojim obasja, milostiv vam bude.«

Te su me riječi uprave hotela potaknule da saznam više o njima. Potražio sam na internetu njihovu stranicu i saznao o njihovoj kulturi, utjecaju i vrijednostima. Na simpatičan su način težili vrsnosti i živjeli svoju vjeru na radnome mjestu.

Njihov me je svjetonazor podsjetio na Petrove riječi upućene Isusovim sljedbenicima raspršenim po Maloj Aziji. Ohrabrivao ih je da pokažu svoju vjeru u Krista u kulturi u kojoj žive. Da se ne boje usprkos prijetnjama i progonima, nego da im Krist Gospodin bude u srcima i da budu uvijek spremni na odgovor svakome koji od njih zatraži obrazloženje nade koja je u njima; »ali s krotkošću i poštovanjem« (r. 16).

Moja prijateljica to zove »živjeti životom koji zahtijeva objašnjenje«. Ma gdje živjeli ili radili, u Božjoj snazi ​​živimo danas svoju vjeru – uvijek spremni ljubazno odgovoriti svakome tko nas pita što je razlog naše nade.

– David C. McCasland

Trudimo se živjeti tako da nas drugi pitaju što je razlog naše nade.