Bolje nego ikad

Pročitajte: Psalam 51:10-14

10 Daj mi da okušam radost i veselje!
Nek se obraduju kosti slomljene.
11 Zastri svoje lice od mojih grijeha.
Uništi sve moje krivice!
12 Stvori mi, Bože, srce čisto
i postojan duh obnovi u meni!
13 Ne odbaci me od svog lica!
Svoga svetog duha ne uzmi od mene!
14 Daj da ponovno iskusim radost tvojega spasenja!
Okrijepi me duhom spremnim.

Daj da ponovno iskusim radost Tvojega spasenja! Okrijepi me duhom spremnim.

Psalam 51:14

OVO je priča o skupini ribara, lovaca na losose, okupljenih u škotskoj gostionici nakon cjelodnevnog ribolova. Opisujući ulov svojim prijateljima, jedan je od njih zamahnuo rukom preko stola, čaša je odletjela u zid, razbila se i nastala je velika mrlja. Ribar se ispričao gostioničaru i ponudio nadoknaditi štetu, ali nije mogao učiniti ništa. Muškarac koji je sjedio u blizini rekao je: »Ne brinite se.« Ustajući, izvadio je slikarski pribor iz džepa i počeo crtati oko ružne mrlje. Polako se počela nazirati glava veličanstvenog jelena. Muškarac je bio Sir E. H. Landseer, najveći škotski slikar životinja.

David, glasoviti izraelski kralj, pisac 51. psalma, svojim je grijesima osramotio sebe i svoj narod. Počinio je preljub sa suprugom jednoga od svojih prijatelja i isplanirao njegovu pogibiju – i za oboje je trebao biti kažnjen smrću. Činilo se da je njegov život uništen. Ali David je zavapio Bogu: »Stvori mi, Bože, srce čisto i postojan duh obnovi u meni!« (r. 12)

Poput njega i mi imamo grijehe u svojoj prošlosti i sjećanja koja ih prate, sjećanja koja nas progone usred noći. Toliko toga bismo željeli poništiti ili napraviti iznova.

Postoji milost koja ne samo da oprašta grijeh nego ga i koristi kako bi nas učinila boljima nego prije. Bog ništa ne odbacuje.

– David H. Roper

Bog ima oči koje sve vide i srce koje sve prašta.