Neočekivano dobro

Pročitajte: Poslanica Efežanima 2:1-10

1 Vi ste bili mrtvi zbog svojih prijestupa i grijeha 2 u kojima ste nekoć živjeli na način ovoga svijeta, po knezu koji vlada u zraku, po duhu koji sada djeluje u nepokornim sinovima. 3 U takvim prijestupima i grijesima i mi smo svi nekad živjeli po željama svojega tijela, čineći prohtjeve tijela i slijedeći tjelesne porive, i bili smo po naravi djeca srdžbe, kao i ostali. 4 Ali Bog koji je bogat u milosrđu, zbog velike svoje ljubavi kojom nas je zavolio, 5 oživje s Kristom nas koji smo bili mrtvi zbog grijeha – milošću ste spašeni. 6 S njime nas uskrisi i posadi na nebesima u Kristu Isusu, 7 da pokaže u budućim vjekovima preveliko bogatstvo svoje milosti, dobrotom prema nama u Kristu Isusu. 8 Doista, milošću ste spašeni po vjeri. To nije od vas, nego je dar Božji. 9 Ne po djelima, da se tko ne bi hvalio. 10 Mi smo njegovo djelo, stvoreni u Kristu Isusu za dobra djela koja Bog unaprijed pripravi da u njima živimo.

… stvoreni u Kristu Isusu za dobra djela koja Bog unaprijed pripravi da u njima živimo.

Efežanima 2:10

MOJA je prijateljica stajala u redu za plaćanje namirnica kad se muškarac ispred nje okrenuo i dao joj poklon-bon od 10£ (84,00 kn). Za taj joj je iznos smanjen račun. Neispavana, briznula je u plač zbog njegove dobrote; a onda se počela smijati tome što se rasplakala. Ta ju je neočekivana ljubaznost dirnula i pružila nadu u vrijeme iscrpljenosti. Zahvalila je Gospodinu na Njegovoj dobroti iskazanoj kroz neznanca.

Davanje je bilo nešto o čemu je apostol Pavao pisao kršćanima u Efezu. Pozvao ih je da napuste svoje stare životne navike i prigrle nove i podsjetio ih da su spašeni milošću. Iz te spasonosne milosti, objasnio im je, proizlazi želja da činimo »dobra djela«, jer smo stvoreni na Božju sliku i Njegovo smo djelo (2:10). Poput čovjeka u samoposluživanju, i mi možemo širiti Božju ljubav kroz sve što činimo.

Naravno, ne moramo davati materijalne stvari kako bismo dijelili Božju milost; možemo pokazati svoju ljubav na mnoge druge načine. Možemo odvojiti vrijeme da slušamo nekoga kada nam govori, osobu koja nas poslužuje pitati kako je ili se možemo zaustaviti i pomoći nekome u potrebi. I dok dajemo drugima, zauzvrat ćemo osjetiti radost, jer je »blaženije davati, negoli primati« (Djela ap 20:35).

– Amy Boucher Pye

Stvoreni smo da dijelimo Božju ljubav, da dajemo drugima što smo primili od Njega.