Pogledajte svoj grad

Pročitajte: Knjiga Postanka 12:1-3

1 Jednoga dana reče Gospodin Abramu:
»Idi iz svoje zemlje
i od svojega roda i iz doma svojega oca
u zemlju koju ću ti pokazati!
2 Jer učinit ću te velikim narodom,
i blagoslovit ću te,
proslavit ću tvoje ime.
Ti ćeš proširiti blagoslov.
3 Blagoslovit ću one koji tebe blagoslivljaju
i proklet ću one koji tebe proklinju.
U tebi će biti blagoslovljena
sva plemena na zemlji.«

U tebi će biti blagoslovljena sva plemena na zemlji.

Postanak 12:3

»VIDITE naš grad onako kako ga mi vidimo.« Tim je sloganom skupina stanovnika Detroita, Michigan, predstavila svoje viđenje budućnosti svojega grada. No, projekt je naglo zaustavljen kada su članovi zajednice uočili da nešto nedostaje u njihovoj kampanji. Afroamerikanci čine veliku većinu gradskog stanovništva i glavninu radne snage. Pa ipak, u mnoštvu bijelih lica koja su se pojavila na znakovima, zastavama i plakatima, potičući sve da vide grad kako ga oni vide, nije bilo ljudi drugih rasa.

I Isusovi su sunarodnjaci nešto previdjeli u svojem viđenju budućnosti. Kao Abrahamova djeca brinuli su se o budućnosti židovskog naroda. Nisu mogli razumjeti Isusovu brigu za Samarijance, rimske vojnike ili bilo koga tko nije bio istog podrijetla kao oni, slijedio rabine ili štovao u Hramu.

Razumijem stanovnike Detroita i Židove. I ja se uglavnom viđam s ljudima čije životno iskustvo razumijem. No, Bog ima načina kako unijeti svoje jedinstvo u našu različitost. Sličniji smo nego što mislimo.

Naš je Bog izabrao nomada po imenu Abram da blagoslovi sve ljude svijeta (r. r. 1-3). Isus zna i ljubi sve one koje još ne poznajemo niti ljubimo. Zajedno živimo po milosti i milosrdnosti Onoga koji nam može pomoći da vidimo jedni druge, svoje gradove i Njegovo kraljevstvo – kao On.

– Mart DeHaan

Sličniji smo nego što smo različiti.