Pitanja uz štovanje

Pročitajte: Psalam 13

2 Dokle ćeš me, Gospode, sasvim zaboravljati?
Dokle ćeš od mene skrivati svoje lice?
3 Dokle će me još mučiti tjeskoba u duši
i bez prestanka jad u srcu?
Dokle će se još moj neprijatelj nada mnom podizati?

4 Pogledaj na me, usliši me, Gospode, Bože moj!
Prosvijetli moje oči da ne padnem u smrtni san!
5 Da ne kaže moj neprijatelj: »Upokorio sam ga!«
Protivnici bi moji klicali kad bih posrnuo.

6 A ja se uzdam u tvoje milosrđe,
neka se razveseli moje srce zbog tvoga spasenja.
Pjevat ću Gospodu jer mi je učinio dobro.

A ja se uzdam u Tvoje milosrđe, neka se razveseli moje srce zbog Tvoga spasenja.

Psalam 13:6

NIJE neobično da tijekom duljeg (ili kratkog) putovanja netko od suputnika pita: »Jesmo li konačno stigli?« ili »Koliko ćemo još dugo putovati?« Tko još nije čuo ta univerzalna pitanja koja silaze s usana djece i odraslih, nestrpljivo očekujući što prije stići na odredište? Jednako tako ljudi svih dobnih skupina često postavljaju slična pitanja kada su umorni od životnih nedaća koje nikako da prođu.

To je bio slučaj s Davidom, o čemu čitamo u 13. psalmu. Četiri puta u dva retka (r. r. 2,3) David koji se osjećao zaboravljenim, napuštenim i pobijeđenim, zapomaže: »Dokle?« U 3. retku pita: »Dokle će me još mučiti tjeskoba u duši?«

Psalam u kojemu nalazimo tužaljke, poput ovoga, indirektno nam dopušta da za vrijeme štovanja dođemo Gospodinu s vlastitim pitanjima. Uostalom, postoji li netko bolji od Boga komu se možemo požaliti i reći sve što nas muči i zabrinjava? Možemo Mu doći sa svojom bolesti, tugom, samovoljom voljene osobe i narušenim odnosima.

Ne trebamo prekinuti štovanje kada imamo pitanja. Suvereni Bog neba poziva nas da Mu donesemo svoje brige. I možda će se, poput Davida, u dogledno vrijeme naša pitanja pretvoriti u molbe i izraze povjerenja i veličanje Gospodina (r. r. 4-6).

– Arthur Jackson

Donesite svoja pitanja Bogu.