Slavimo Božju maštovitost

Pročitajte: Knjiga Postanka 1:1-21

1 U početku stvori Bog nebo i zemlju. 2 Zemlja je bila još pusta i prazna. Tama je ležala nad bezdanom. Duh je Božji lebdio nad vodama. 3 Tada reče Bog: »Neka bude svjetlost!« i bi svjetlost. 4 I vidje Bog da je svjetlost bila dobra. Tako rastavi Bog svjetlost od tame. 5 Svjetlost nazva Bog dan, a tamu nazva noć. I nasta večer i nasta jutro: prvi dan.
6 Tada reče Bog: »Neka bude svod posred voda i neka rastavi vodu od vode!« 7 Tako učini Bog svod i rastavi vode pod svodom od onih nad svodom. I tako se dogodi. 8 Svod nazva Bog nebo. I nasta večer i nasta jutro: drugi dan.
9 Tada reče Bog: »Neka se voda pod nebom skupi na jednom mjestu, i neka se pokaže kopno!« I tako se dogodi. 10 Kopno nazva Bog zemlja, skupljenu vodu nazva more. I vidje Bog da je bilo dobro. 11 Tada reče Bog: »Neka pusti zemlja iz sebe travu, bilje što nosi sjeme i plodonosno drveće što rađa plodove prema svojoj vrsti, plodove što u sebi samima nose svoje sjeme na zemlji!« I tako se dogodi. 12 Zemlja pusti iz sebe svakovrsno zeleno bilje što nosi sjeme i drveće, što rađa svakovrsne plodove, u kojima je sjeme. I vidje Bog da je bilo dobro. 13 I nasta večer, nasta jutro: treći dan.
14 Tada reče Bog: »Neka budu nebeska svjetlila na svodu, da rastavljaju dan od noći kao znakovi, neka ona služe i pokazuju vremena, dane i godine! 15 Neka svijetle na nebeskome svodu, da rasvjetljuju zemlju!« I tako se dogodi. 16 Bog stvori dva velika nebeska svjetlila, veće da vlada danom i manje da vlada noću; uz to još (stvori) zvijezde. 17 Bog ih postavi na svod da rasvjetljuju zemlju, 18 da vladaju danom i noću, te rastavljaju svjetlost od tame. I vidje Bog da je bilo dobro. 19 I nasta večer, i nasta jutro: četvrti dan.
20 Tada reče Bog: »Neka vrvi voda posvuda od živih bića, i ptice neka lete iznad zemlje po nebeskome svodu!« 21 Tako stvori Bog velike morske nemani i sva živa bića što se miču, od kojih vrvi voda, po njihovim vrstama, i sve krilate ptice u njihovim vrstama. I vidje Bog da je bilo dobro.

Tada reče Bog: »Neka vrvi voda posvuda od živih bića.«

Postanak 1:20

RIJETKA viđena vrsta meduze plesala je nošena morskim strujama, na dubini od tisuću dvjesto metara u oceanu blizu Bajae u Kaliforniji. Njezino je tijelo svjetlucalo fluorescentnim nijansama plave, ljubičaste i ružičaste u mraku koji vlada u tim dubinama. Elegantni krakovi graciozno su se njihali u ritmu pulsiranja meduzina klobuka. Dok sam gledala videosnimku meduze Halitrephes maasi razmišljala sam o tome kako je Bog posebno lijepima načinio to želatinasto stvorenje. Oblikovao je i dvije tisuće vrsta meduza koje su znanstvenici otkrili od listopada 2017. godine.

Iako priznajemo Boga kao Stvoritelja, koliko često uistinu razmišljamo o dubokoj istini objavljenoj u prvom poglavlju Biblije? Naš čudesni Bog unio je svjetlo i život u raznoliki svijet koji je stvorio snagom svoje riječi. On je oblikovao »velike morske nemani i sva živa bića što se miču, od kojih vrvi voda« (r. 21). Znanstvenici su do sada uspjeli otkriti samo dio toga čudesnog svijeta.

Bog je oblikovao i svaku osobu na svijetu, dajući svrhu svakome danu njezina života i prije nego što je rođena (Psalam 139:13-16). I dok se divimo Gospodinovoj maštovitosti, zahvalimo mu i na tome što nam pomaže zamišljati i stvarati s Njime i Njemu na slavu.

– Xochitl Dixon

Bog si je dao truda da ovaj naš svijet učini lijepim, zato uživajmo i budimo Mu zahvalni na tome.