Ono što propovijedamo

Pročitajte: Prva Ivanova poslanica 2:7-11

7 Ljubljeni, ne pišem vam novu zapovijed, nego staru zapovijed koju ste imali od početka; stara zapovijed jest Riječ koju ste čuli. 8 Opet vam pišem novu zapovijed, ono što je istinito u njemu i u vama, jer tama prolazi, a svjetlo istinito već svijetli. 9 Tko govori da je u svjetlu, a mrzi svojega brata, još je uvijek u tami. 10 Tko ljubi svojega brata, ostaje u svjetlu i ništa u njemu nije na sablazan.
11 A tko mrzi svojega brata,
u tami je, i hodi u tami,
i ne zna kamo ide,
jer mu tama zaslijepi oči.

Tko govori da je u svjetlu, a mrzi svojega brata, još je uvijek u tami.

1 Ivanova 2:9

PASTOR i pisac Eugene Peterson imao je priliku čuti predavanje švicarskog liječnika i vrlo cijenjenoga pastoralnog savjetnika Paula Tourniera. Pročitao je njegove radove i divio se njegovu pristupu ozdravljenju. Spomenuto je predavanje ostavilo tako dubok dojam na Petersona da je imao osjećaj da Tournier živi što govori i govori što živi. Svoje je iskustvo opisao riječima: »Skladnost. To je najbolja riječ koje sam se sjetio.«

Skladnost – prema mišljenju nekih znači »primjenjivati što propovijedate« ili »živjeti što govorite«. Apostol Ivan naglašava da ako bilo tko od nas »tvrdi da je u svjetlu, a mrzi svoga brata, u tami je sveudilj« (r. 9, K. S.). Život takve osobe i njezine riječi jednostavno nisu u skladu. Ivan ide dalje i kaže da takav »ne zna kamo ide« (r. 11). Riječ koju je odabrao da opiše kako neskladnost završava je sljepoća.

Živjeti u prisnoj vezi s Bogom dopuštajući da svjetlost Njegove riječi osvijetli naše staze, čuva nas od života u sljepoći. Rezultat je božanski vid koji daje jasnoću i usredotočenost našim danima – naše riječi i postupci se podudaraju. Kada nas netko gleda, nema nužno dojam da uvijek znamo kamo idemo, ali jasno mu je Koga slijedimo.

– John Blase

Isuse, želimo živjeti tako da su naše riječi i djela u skladu. Želimo da to privuče druge k Tebi.