Izobilan život

Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 10:7-15

7 Tada im Isus opet reče: »Zaista, zaista kažem vam: Ja sam vrata k ovcama. 8 Svi koji dođoše prije mene, tati su i razbojnici, i ovce ih nisu slušale. 9 Ja sam vrata. Tko uđe kroza me, spasit će se. On će ulaziti i izlaziti i pašu nalaziti. 10 Tat ne dolazi nego da krade, ubija i upropaštava. Ja dođoh da imaju život, i to obilnije da ga imaju.
11 Ja sam dobri pastir. Pastir dobri daje svoj život za ovce. 12 A najamnik i koji nije pastir, kome ovce ne pripadaju, vidi vuka gdje dolazi, i ostavlja ovce, i bježi. I vuk ih grabi i razgoni. 13 A najamnik bježi, jer je najamnik i ne mari za ovce. 14 Ja sam dobri pastir, i poznajem svoje ovce, i one mene poznaju. 15 Kao što mene poznaje Otac, i ja poznajem Oca, tako svoj život polažem za svoje ovce.

Tat ne dolazi nego da krade, ubija i upropaštava. Ja dođoh da imaju život, i to obilnije da ga imaju.

Ivan 10:10

GODINE 1918., krajem Prvoga svjetskog rata, fotograf Eric Enstrom sastavljao je portfelj svojih radova. Želio je uvrstiti i fotografiju koja će prenijeti osjećaj izobilja u vremenu kada se mnogo ljudi osjećalo prazno. Na njegovoj omiljenoj fotografiji starac sijede brade sjedi za stolom, pognute glave i ruku sklopljenih u molitvi. Ispred njega su knjiga, naočale, zdjela zobene kaše, štruca kruha i nož. Ništa više, ali i ništa manje.

Neki bi rekli da fotografija otkriva oskudicu. Ali Enstromova ideja bila je sasvim suprotna: ovdje vidimo izobilan život, život u zahvalnosti, život kakav vi i ja također možemo doživjeti bez obzira na okolnosti. U 10. retku Isus objavljuje Ivanu Radosnu vijest: »život… u izobilju« (K. S.) Griješimo kada to poistovjećujemo s količinom stvari koje imamo. Izobilje o kojemu Isus govori ne mjeri se ovozemaljskim kategorijama kao što su bogatstvo ili nekretnine. Ono se mjeri srcem, umom, dušom i snagom koja se očituje u zahvalnosti jer je Dobri pastir dao svoj život »za ovce« (r. 11) i brine se za nas i naše svakodnevne potrebe. Ovo je izobilan život – uživanje u odnosu s Bogom – koji je moguć svakome od nas.

– John Blase

Dobri pastiru, hvala Ti na obećanju da ćeš nam dati ni manje ni više od onoga što trebamo, doslovno i u prenesenom smislu.