Slađi od meda

Pročitajte: Mudre izreke 16:1-2,21-24

1 Čovjek se dobro spremi u srcu,
a od Gospodina dolazi što jezik izgovori.
2 Neka se čovjeku učine čisti svi njegovi putovi,
ipak je Gospodin onaj koji ispituje duhove.

21 Tko je mudra srca, slavi se kao razuman;
i prijazna riječ promiče pouku.
22 Izvor je životu mudrost za one koji je posjeduju,
a pokuda luđaka je ludost.
23 Razum mudroga učini razboritim njegova usta
i umnožava pouku na njegovim usnama.
24 Ljubazne su riječi med samotok,
slatke duši, zdrave tijelu.

Ljubazne su riječi med samotok, slatke duši, zdrave tijelu.

Izreke 16:24

IAKO je naslov predavanja bila rasna nesnošljivost, govornik je ostao miran i sabran. Stojeći na pozornici pred mnoštvom ljudi, govorio je hrabro, ali blago, ponizno, ljubazno, čak i duhovito. Ubrzo se napeta publika vidno opustila, smijući se zajedno s govornikom dvojbi s kojom su suočeni: kako riješiti goruće probleme, ali smiriti i ohladiti svoje osjećaje i riječi. Da, kako razblažiti ‘kiselu temu’ slatkom milošću.

Kralj Salomon svima nama savjetuje isti pristup: »Saće meda riječi su ljupke, slatke duši i lijek kostima« (r. 24, K. S.). Na taj način: »Razum mudroga učini razboritim njegova usta i umnožava pouku na njegovim usnama« (r. 23).

Zašto bi se moćni kralj poput Salomona bavio time kako govoriti? Zato što riječi mogu biti razorne. U Salomonovo doba glasnici su obavještavali kraljeve o stanju nacije, a mirni i pouzdani glasnici bili su vrlo cijenjeni. Upotrebljavali su razborite riječi i razumljiv jezik, nisu pretjerivali ni govorili odrješito, bez obzira na to o čemu je bila riječ.

Svima će nam biti bolje ublažimo li svoje stavove i misli bogobojaznom i mudrom slatkoćom. Kako to kaže Salomon: »Čovjek se dobro spremi u srcu, a od Gospodina dolazi što jezik izgovori« (r. 1).

– Patricia Raybon

Bože naš sveti, kada govorimo o teškim temama, omekšaj naša srca i riječi slatkoćom svojega Duha.