Stablo u punom cvatu

Pročitajte: Mudre izreke 11:24-30

24 Jedan dijeli obilno i sve je bogatiji;
drugi previše škrtari i sve je siromašniji.
25 Tko čini dobro, nalazi obilnu okrepu;
tko napaja druge, napaja samoga sebe.
26 Tko ne da žita, proklinje ga narod;
tko ga daje, na njegovu glavu dolazi blagoslov.
27 Tko traži dobro, dobiva milost;
tko traži zlo, ono ga snađe.
28 Tko se uzda u svoje bogatstvo, propada;
a pravednici uspijevaju kao zelene grane.
29 Tko zapušta svoju kuću, žanje vjetar;
luđak će služiti mudromu.
30 Plod je pravednikov drvo života;
mudri pridobiva srca.

Tko se uzda u svoje bogatstvo, propada; a pravednici uspijevaju kao zelene grane.

Izreke 11:28

ODUVJEK sam volio skupljati stvari. Kao dijete skupljao sam poštanske marke, sličice nogometaša, stripove. Sada, kao roditelj, vidim da to rade i moja djeca. Ponekad se pitam treba li im stvarno još jedan plišani medvjedić?

Naravno, nije riječ o potrebi nego o privlačnosti nečega novog. A ponekad i nečega starog, nečega rijetkog. Što god zagolica našu maštu, počinjemo vjerovati da će nam, uspijemo li to nabaviti, život bili bolji. Bit ćemo sretni. Zadovoljni.

Ali sve to neće nas usrećiti. Zašto? Zato što nas je Bog stvorio da ispunjenje nalazimo u Njemu, a ne u stvarima koje svijet smatra da će zadovoljiti žudnju našeg srca.

Ta napetost nije ništa novo. Mudre izreke suprotstavljaju dva načina života: život proveden u potrazi za bogatstvom nasuprot životu utemeljenom na ljubavi prema Bogu i velikodušnom davanju. Netko je redak iz Izreka 11:28 ovako parafrazirao: »Život posvećen stvarima je mrtav život, panj; život čiji je smisao u Bogu je stablo u punom cvatu.«

Kakva slika! Dva načina života: jedan u punom cvatu i plodonosan, jedan prazan i neplodan. Svijet ustraje na tome da materijalno izobilje znači ‘dobar život’. Suprotno tomu, Bog nas poziva da se ukorijenimo u Njemu, da iskusimo Njegovu dobrotu, da cvjetamo i donosimo rod.

– Adam Holz

Ukorijenimo li se u Bogu, On mijenja naše srce i želje.