Napokon slobodan

Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 8:31-36

31 Tada je Isus progovorio Židovima koji su mu povjerovali: »Ako ostanete u mojoj riječi, uistinu ste moji učenici. 32 Upoznat ćete istinu, a istina će vas osloboditi.«
33 »Mi smo Abrahamovi potomci«, rekli su mu, »i nikada nikome nismo robovali. Kako to govoriš: ‘Postat ćete slobodni’?«
34 Isus im je odgovorio: »Zaista, zaista vam kažem: tko god čini grijeh, rob je grijeha. 35 A rob ne ostaje u kući zauvijek, dok sin ostaje zauvijek. 36 Dakle, ako vas Sin oslobodi, zbilja ćete biti slobodni.

Ako vas dakle Sin oslobodi, zaista ćete biti slobodni.

Ivan 8:36

Prošlo je dvadeset dugih godina prije nego što je britanski novinar John McCarthy, petogodišnji talac za vrijeme burnoga Građanskog rata u Libanonu, upoznao čovjeka koji je pregovarao o njegovu puštanju na slobodu. Kada je McCarthy napokon susreo UN-ova izaslanika Giandomenica Picca, jednostavno je rekao: »Hvala vam za slobodu!« Njegove su iskrene riječi imale silnu težinu jer je Picco riskirao vlastiti život tijekom opasnih pregovora o oslobađanju talaca.

Kao vjernici možemo se poistovjetiti s tako teško stečenom slobodom. Isus se odrekao svoga života – izdržao smrt na rimskom križu – da bi pribavio duhovnu slobodu svim ljudima. Sada, kao njegova djeca, znamo: »K slobodi nas je doveo Krist« kako je smiono izjavio apostol Pavao (Galaćanima 5:1). Ivanovo evanđelje također govori o slobodi u Kristu, uz napomenu: »Dakle, ako vas Sin oslobodi, zaista ćete biti slobodni« (8:36, K. S.).

Besplatno? Da, ali kako? U Isusu možemo doživjeti oslobođenje ne samo od grijeha i njegovih spona kojima nas steže nego i od krivnje, sramote, brige, Sotoninih laži, praznovjerja, lažnog učenja i vječne smrti. Više nismo taoci, imamo slobodu iskazati ljubav neprijateljima, biti ljubazni, živjeti s nadom i voljeti svoje bližnje. I dok se prepuštamo vodstvu Duha Svetoga, oprostimo kao što je i nama oprošteno.

– Patricia Raybon

Bože, hvala ti što si nas oslobodio da možemo voljeti.