Cvasti za Isusa

Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 13:31-35

31 Kad je on izašao, reče Isus: »Sad je proslavljen Sin Čovječji, i Bog je proslavljen u njemu. 32 Ako je Bog proslavljen u njemu, i Bog će njega proslaviti u sebi, i odmah će ga proslaviti. 33 Dječice, još sam malo s vama. Tražit ćete me; ali kako već rekoh Židovima: Kamo ja idem vi ne možete doći – to isto govorim sada i vama.
34 Novu vam zapovijed dajem: Ljubite jedni druge! Kao što sam ja ljubio vas, tako i vi ljubite jedni druge! 35 Po tom će svi spoznati da ste moji učenici, ako ljubite jedni druge.«

Novu vam zapovijed dajem: Ljubite jedni druge! Kao što sam ja ljubio vas, tako i vi ljubite jedni druge!

Ivan 13:34

NISAM bila iskrena kad su u pitanju tulipani. Dar moje mlađe kćeri, vrećica lukovica, doputovao je kući s njom u SAD nakon boravka u Amsterdamu. S istim sam uzbuđenjem primila lukovice, i ponovni susret s njom. Ali od sveg cvijeća najmanje volim tulipane. Cvatu rano i uvenu brzo. No srpanjsko vrijeme bilo je pretoplo za njihovu sadnju.

Krajem rujna napokon sam posadila lukovice, s ljubavlju, misleći na svoju kćer. Sa svakim okopavanjem stvrdnutog tla moja je briga za lukovice rasla. Gladeći njihovu gredicu, ispratila sam ih blagoslovom »mirno spavajte«, nadajući se da ću u proljeće vidjeti procvjetale tulipane.

Moj mali projekt postao je skromni podsjetnik na Božji poziv da se volimo, čak i ako nismo jedni drugima ‘najdraži’. Ako se ne budemo osvrtali na ‘korov’ jedni drugih, Bog će nam pomoći da se volimo, čak i u ‘nepogodnim godišnjim dobima’. Tada, s vremenom, uzajamna ljubav će procvjetati unatoč nama samima. »Po tom«, rekao je Isus, »će svi spoznati da ste moji učenici, ako ljubite jedni druge« (r. 35). Kada on odstrani sve suvišno, blagoslovljeni smo da procvjetamo, kao što su učinili moji tulipani sljedećeg proljeća – istog vikenda kad je moja kći došla u kratki posjet. »Pogledaj što cvjeta!« rekla sam. Ovoga puta iskreno.

– Patricia Raybon

Isuse, učini što treba da naučim voljeti druge kao ti.