Spomenite se i slavite

Pročitajte: Evanđelje po Luki 22:14-23

14 U određeni čas sjede Isus za stol i apostoli s njim. 15 On im reče: »Vrlo sam želio ovu vazmenu gozbu održati s vama, prije nego podnesem muku. 16 Jer vam kažem: Ne ću je više jesti, dok se ne dovrši u Božjem kraljevstvu.« 17 Tada uze čašu, zahvali i reče: »Uzmite je i razdijelite među sobom! 18 Jer vam kažem: Odsad ne ću više piti od trsova roda, dok ne dođe Božje kraljevstvo.« 19 Onda uze kruh, zahvali, razlomi ga i dade im ga govoreći: »Ovo je moje tijelo koje se predaje za vas. Ovo činite u spomen na mene!« 20 Isto tako uze poslije večere čašu i reče: »Ova čaša Novi je savez u mojoj krvi koja se prolijeva za vas.
21 Ali evo, ruka mog izdajnika je sa mnom na stolu. 22 Sin Čovječji ide, doduše, kao što je određeno; ali teško čovjeku koji ga izdaje!« 23 Tada oni stadoše jedan drugoga pitati tko je od njih koji bi to mogao učiniti.

Onda uze kruh, zahvali, razlomi ga i dade im ga govoreći: »Ovo je moje tijelo koje se predaje za vas. Ovo činite u spomen na mene!

Luka 22:19

SNAŽNE eksplozije su 6. prosinca 1907. godine potresle malu zajednicu u američkoj saveznoj državi Zapadna Virginia, i prouzročile jednu od najvećih rudarskih nesreća u povijesti. Poginulo je oko 360 rudara, a procjenjuje se da je ova stravična tragedija za sobom ostavila oko 250 udovica i 1000 djece bez očeva. Povjesničari ustraju na tome da je memorijalna svečanost održana na ispraćaju rudara bila poticaj za obilježavanje Dana očeva u SAD-u. Iz velikoga gubitka nastalo je sjećanje i – na kraju – slavlje.

Najveća tragedija u ljudskoj povijesti dogodila se kad su ljudi razapeli svoga Stvoritelja. No, taj je bolni trenutak potaknuo sjećanje i slavljenje. Noć prije nego što će otići na križ, Isus je na proslavi Pashe uzeo kruh i vino i upriličio vlastitu memorijalnu proslavu. Evanđelist Luka to opisuje ovako: »Zatim uze kruh, zahvali i razlomi ga pa im ga dade govoreći: ‘Ovo je tijelo moje, koje se za vas daje. Ovo činite na moju uspomenu’!« (r. 19, K. S.)

Još i danas pri Večeri Gospodnjoj slavimo njegovu veliku, nepokolebljivu ljubav – prisjećamo se cijene našeg spasenja i slavimo dar života koji nam je priskrbila njegova žrtva.

– Bill Crowder

Okupljeni oko stola Gospodnjeg sjećamo se, zahvaljujemo i iščekujemo Kristov ponovni dolazak.