Sva stvorenja velika i mala

Pročitajte: Psalam 36:6-11

6 Gospode, do neba je uzvišena tvoja milost,
a tvoja vjernost do oblaka.
7 Tvoja pravednost je k’o božanske gore,
tvoji sudovi su kao najdublji bezdan!
Gospode, ti spašavaš ljude i životinje.
8 Kako je dragocjena tvoja dobrota, Bože!
U sjenu tvojih krila sklanjaju se djeca čovječja.
9 Hrane se od izobilja tvoje kuće,
napajaš ih na rijeci svojih slasti.
10 Jer je u tebi izvor života,
u tvojem svjetlu gledamo svjetlost.

11 Daruj svoju milost onome koji te priznaje
i svoju pravednost onima koji su čestita srca!

Gospode, ti spašavaš ljude i životinje.

Psalam 36:7

MICHELLE Grant pripremala je mladunče dabra po imenu Timber za povratak u divljinu. Uvijek kad bi vodila na plivanje u jezerce, on bi se vraćao do njezina kajaka da se pomaze i protrljaju nosove. Jednoga jutra Timber se nije vratio. Michelle je šest sati pretraživala jezerce prije nego što je odustala. Nekoliko tjedana poslije pronašla je lubanju dabra. Pretpostavivši da je to Timber, rasplakala sa.

Bio sam tužan zbog Michelle i Timber. Rekao sam sebi: »Prestani s tim. On je samo veliki, vodeni glodavac.« Ali istina je da mi je bilo stalo – a i Bogu. Njegova ljubav seže visoko do neba pa sve do najmanjeg stvora. Povjerio nam je da skrbimo o svem stvorenju i njime upravljamo (Postanak 1:28). On spašava »ljude i životinje« (Psalam 36:7), »životinjama hranu daje i mladim gavranima…« (147:9).

Jednoga dana Michelle se vozila kajakom po susjedovu jezercu i iznenadila se, ugledala je Timbera! Našao je dabrovu obitelj i pomagao im u podizanju malih dabrova. Izronio je pored Michelleina kajaka. Nasmiješila se: »Izgledaš dobro. Imaš lijepu obitelj.« Zagugutao je, udario repom po vidi i otplivao do svoje nove mame.

Volim sretne završetke, posebno svoj! Isus je obećao da će, kao što njegov Otac hrani ptice, i nama dati sve što nam je potrebno (Matej 6:25,26). Ni jedan vrabac »ne pada na zemlju bez znanja vašega Oca« (10:29).

– Mike Wittmer

Zato, ne bojmo se! Puno smo vrjedniji od vrabaca!