Snaga imena

Pročitajte: Knjiga Postanka 17:1-8,15-16
1 Kad Abramu bi devedeset i devet godina, javi se Gospodin Abramu i reče mu:
»Ja sam Bog svemogući.
Hodi preda mnom i budi savršen!
2 I sklopit ću savez između sebe i tebe:
Dat ću ti veoma mnogobrojno potomstvo.«
3 Tada Abram pade ničice na lice, i Bog je s njim govorio ovako:
4 »Evo, ja sklapam savez s tobom:
Ti ćeš postati otac mnogim narodima.
5 Zato odsad tvoje ime ne će biti Abram,
nego ćeš se zvati Abraham;
jer te postavljam ocem mnogobrojnim narodima.
6 Umnožit ću veoma tvoje potomstvo i načinit ću od tebe narode, i kraljevi će izaći od tebe. 7 Sklapam savez vječan između sebe i tebe i tvojega potomstva; od koljena do koljena bit ću Bog tebi i tvojim potomcima. 8 Tebi i tvojemu potomstvu dat ću zemlju u kojoj sad prebivaš kao tuđinac, svu kanaansku zemlju, u vječni posjed. I bit ću Bog njihov.«

15 Još reče Bog Abrahamu: »Saraju, svoju ženu, ne zovi više Saraja, nego neka joj bude ime Sara! 16 Jer ja ću je blagosloviti i dat ću ti sina od nje. Blagoslovit ću je: Izaći će od nje narodi, i kraljevi naroda proizaći će od nje.«

Zato odsad tvoje ime ne će biti Abram, nego ćeš se zvati Abraham; jer te postavljam ocem mnogobrojnim narodima.

Postanak 17:5

ŽELEĆI ohrabriti djecu s ulica Mumbaija u Indiji, Ranjit je napisao pjesmu s njihovim imenima. Skladao je melodiju za svako ime i naučio ih pjevati. Nadao se da će im to biti draga uspomena na njihova imena. Djeci koja rijetko čuju svoje ime izgovoreno u ljubavi, dao je dar poštovanja.

Imena su važna u Bibliji i često odražavaju karakterne crte osobe ili njihovu novu ulogu. Na primjer, Bog je promijenio imena Abramu i Saraji kada je s njima sklopio savez ljubavi, obećavajući da će biti njihov Bog, a oni njegov narod. Abram, što znači ‘uzvišeni otac’, postao je Abraham, što znači ‘otac mnogih’. A Saraja, što znači ‘princeza’, postala je Sara, što znači ‘princeza mnogih’ (r. 5,15).

Nova imena koja im je Bog dao uključivala su obećanje da više neće biti bez djece. Kada je Sara rodila sina, bili su presretni i nazvali su ga Izak, što znači ‘on se smije’. »Tada reče Sara: ‘Smijeh mi pripravi Bog. Svaki koji o tom čuje, smijat će se za mene’« (21:6).

Ljudima iskazujemo čast i poštovanje kada ih zovemo imenom i prihvaćamo onakvima kakvima ih je Bog stvorio. Nadimak pun ljubavi koji potvrđuje nečije jedinstvene osobine, kao osobu stvorenu na sliku Božju, može učiniti isto.

– Amy Boucher Pye

Oče naš, oblikuj nas da budemo sličniji tebi.