Bog nas vidi

Pročitajte: Poslanica Hebrejima 6:9-12
9 Ali za vas smo, ljubljeni, uvjereni da ste dobri te da ste na putu spasenja, makar govorimo ovako. 10 Jer Bog nije nepravedan da zaboravi vaše djelo i ljubav koju pokazaste u njegovo ime, posluživši svete i služeći im. 11 Ali želimo da svaki od vas pokaže istu revnost, da se ispuni nada do kraja, 12 da ne budete tromi, nego nasljedovatelji onih koji vjerom i strpljivošću baštine obećanja.

Jer Bog nije nepravedan da zaboravi vaše djelo i ljubav koju pokazaste u njegovo ime, posluživši svete i služeći im.

Hebrejima 6:10

ŠKOTSKI istraživač bio je prvi zapadnjak koji je vidio ‘dim koji grmi’. Gledajući sa strahopoštovanjem u moćnu vodenu bujicu, nazvao ju je Viktorijini slapovi. David Livingstone (1813. – 1873.) nije bio samo istraživač nego i misionar u Africi. Proveo je mnogo godina svjedočeći svoju vjeru i boreći se protiv ropstva. U pismu koje je poslao kući napisao je da je evanđelje Božja snaga koja donosi stvarnu promjenu. Kao što smo zadivljeni silinom i hukom slapova, zadivljeni smo i herojima vjere kao što je Livingstone. Oni nas mogu potaknuti da se pitamo što ako je naše služenje nevidljivo.

Poslanica Hebrejima ohrabruje nas obećanjem da Bog »nije nepravedan da zaboravi ono što ste učinili, ljubav koju iskazaste prema njemu služeći… svetima« (r. 10, K. S.). Bog vidi i pamti sve što je učinjeno u njegovo ime. Ta nas istina može potaknuti da pokažemo »istu revnost, da se ispuni nada do kraja« (r. 11), činilo nam se to dinamičnim ili ne.

Da ono što radimo ima smisla, ne trebamo propovijedati mnoštvu, osloboditi zatvorenike ni otkriti nove zemlje. Činimo danas djela služenja i budimo »nasljedovatelji onih koji vjerom i strpljivošću baštine obećanja« (r. 12). Sve što je učinjeno u Isusovo ime, vidi se na nebu i slavi.

– Chris Wale

Hvala ti, Bože, što ti vidiš ono što činimo i to cijeniš.