Ružičasti kaput

Pročitajte: Druga poslanica Korinćanima 9:6-9
6 A ovo velim: tko oskudno sije, oskudno će i žeti, a tko obilno sije, obilno će i žeti. 7 Svaki neka dâ kako je odlučio u srcu, a ne sa žalošću ili zbog prisile, jer Bog ljubi vesela darovatelja. 8 A Bog može učiniti da bude među vama obilna svaka milost, da u svemu imate svega svagda dovoljno i da vam preostane za svako dobro djelo; 9 kao što je pisano:
»Raskošno dade siromasima,
njegova pravda ostaje dovijeka.«

Svaki neka dâ kako je odlučio u srcu, a ne sa žalošću ili zbog prisile, jer Bog ljubi vesela darovatelja.

2 Korinćanima 9:7

BRENDA je hodala prema izlazu iz trgovačkog centra kada je njezin pogled privukla predivna ružičasta boja u izlogu. Okrenula se i začarana stala ispred kaputa »boje šećerne vune«. O, kako bi se Holly to svidjelo! Njezina prijateljica s posla, samohrana majka, bila je u škripcu s novcem. Iako je Brenda znala da Holly treba topli kaput, bila je uvjerena da njezina prijateljica nikada ne bi potrošila toliko novca da kupi nešto sebi. Nakon što je nakratko dvojila, Brenda se nasmiješila, posegnula za novčanikom i dogovorila da se kaput pošalje u Hollyn dom. Dodala je anonimnu čestitku: »Jako te volim.« Brenda je zatim otplesala do svog automobila.

Radost je nusproizvod davanja koje Bog potiče. Dok je Pavao podučavao vjernike u Korintu umijeću velikodušnosti, rekao je: »Neka svatko dadne kako je srcem odlučio, a ne sa žalošću i na silu, jer ‘Bog ljubi vesela darivaoca« (r. 7, K. S.). Primijetio je i da »tko obilno sije, obilno će i žeti« (r. 6).

Ponekad damo milodar. U drugim prilikama doniramo dobrotvornoj udruzi. A onda se pojave trenuci kada nas Bog potakne da odgovorimo na potrebu prijatelja opipljivim izrazom njegove ljubavi pa darujemo vrećicu namirnica, spremnik benzina… ili možda predivni ružičasti kaput.

– Elisa Morgan

Dragi Oče, dao si nam dar svoga Sina. Pomogni nam da dijelimo dalje tvoju ljubav.