Topla dobrodošlica

Pročitajte: Evanđelje po Mateju 2:13-15
13 Kad su oni otišli, javi se Josipu u snu Gospodnji anđeo i reče: »Ustani, uzmi dijete i njegovu majku i bježi u Egipat! Ostani ondje dok ti ne kažem, jer će Herod tražiti dijete da ga pogubi.« 14 Tada on ustade, uze još u noći dijete i njegovu majku i ode u Egipat. 15 Ondje ostade do Herodove smrti. Tako se trebalo ispuniti što je Gospodin bio rekao preko proroka: »Iz Egipta dozvah svoga sina.«

Iz Egipta dozvah svoga sina.

Matej 2:15

ZIMA 2022. godine u Velikoj Britaniji bila je vrlo oštra. Rastući troškovi značili su da su starije osobe, obitelji s niskim primanjima i milijuni drugih morali birati između grijanja svojih domova ili stavljanja hrane na stol. Kao odgovor, tisuće crkava pridružilo se inicijativi Topla dobrodošlica, nudeći svoje zgrade kao »topli prostor« svima kojima je potrebno.

»Svakoga Božića prisjećamo se da je Isus rođen u skromnoj štalici, a zatim je s roditeljima izbjegao u Egipat«, objašnjava pokretač inicijative. »Njegova aktivna služba odnosila se na najsiromašnije ljude u društvu. Crkve danas žive ovu priču diljem Velike Britanije pomažući i služeći ljudima u potrebi i nudeći im toplu dobrodošlicu.«

Inicijativa se temelji na Isusovu iskustvu oskudice i njegovoj ljubavi prema onima koji pate. Čak i u Isusovoj najranijoj dobi Bog je rekao Josipu, njegovu zemaljskom ocu: »Ustani, uzmi dijete i njegovu majku i bježi u Egipat! Ostani ondje dok ti ne kažem, jer će Herod tražiti dijete da ga pogubi« (r. 13). Nakon nekog vremena Isus se mogao vratiti u Izrael. Time se ispunilo proročanstvo: »Iz Egipta pozvah sina svoga« (r. 15, K. S.). Od samog početka znalo se da će Isus patiti.

Kušnje i oskudica u božićnoj priči podsjećaju nas da naš Spasitelj zna što znači biti siromašan i u potrebi. Kada i mi patimo, sigurni smo u njegovu »toplu dobrodošlicu«.

– Chris Wale

Kad je život težak, Isus zna kako nam je i pomaže nam.